2024. április 23., kedd

Dől a fal

Tíz nappal ezelőtt ledőlt a hegyoldal, vagyis lehasadt a támaszfal a 10-es korridor grdelica-szorosi szakaszának egy részén. Épp azon a közlekedési folyosón, amely évek óta ennek a kormánynak a haladás, a fejlesztés, a gazdasági fejlődés szinonimájává vált, mert államatyáink (és anyáink), ha a dicsekvésre terelték volna a szót, a felújított, feljavított, esetenként újonnan kiépített vasútvonal és autópálya kilométereivel mérték a sikert. Az elmúlt időszakban sem volt sokkal másképp, csakhogy augusztus 20-ára a természet visszaszólt, a hegy és a föld visszacsapott. Megindult a hegyoldal és több hónap, sőt esztendő dicsekvésének alapjául szolgáló tevékenység kézzel fogható eredménye lezúdult. Akkorát zuttyant, akkorát csapódott, hogy kilométerekkel odébb, Belgrádban is visszhangzott, és még ott is törölhették szemükből a port. Elkeseredés, düh és csalódás keveréke érződött.

Egyedül Zoran Babić, a Szerbiai Korridorok, vagyis az ország autóutait építő és felügyelő közvállalat igazgatója nem lepődött meg, szemét sem kellett törölgetnie, mert feleségével innen távol, éppen a párizsi Disneylandben tartózkodott a támaszfal csuszamlásakor. A hír hallatára vállat vont és annyit reagált: „Ő megmondta. Ő már hónapokkal ezelőtt megmondta, hogy be fog következni. Csak éppen nem gondolta, hogy ilyen hamar.”

Azóta is keresik a bűnbakokat.

Zorana Mihajlović infrastrukturális és építészeti miniszter, az ügyben illetékes tárca vezetője ujjal mutogat mindenkire, akinek köze volt az építkezéshez. A szálak az illetékes minisztériumi tagoktól kezdve az építési engedélyeket készítő, kiadó, időközben többször is módosító és azokat jóváhagyó mérnökökön, szakértőkön és a munkálatokat felügyelő hazai és külföldi ellenőrökön, felügyelőkön át a kivitelező spanyol Azvi cégig vezetnek.

A konzorciumban részt vevő külföldi cégek viselt dolgainak kiteregetése is javában folyik. A belgrádi sajtó most tudta meg, hogy az amerikai székhelyű Louis Berger tanácsadói házat – amely 2011 óta a 10-es Korridoron éppen a Grdelica-szorosban végzendő munkálatok mintegy 50 kilométeres szakaszának felügyeletével van megbízva – a Világbank még 2015-ben feketelistára tette. Egy évig eltiltották a Világbank által finanszírozott projektumoktól, mert korrupcióval összefüggésbe hozható tetteken érték. Vietnamban ugyanis helyi politikusokat igyekeztek megvesztegelni bizonyos versenypályázatokon való munkához jutásért. Ott nem jártak sikerrel.

Arra is most derült fény, hogy a Louis Berger tanácsadói ház immár a hetvenes évek óta tevékenykedik Szerbiában. Nevéhez fűzhető egyebek között az újvidéki Szabadság híd újjáépítése.

A másik külföldi cég, a spanyol Azvi sem dicsekedhet jó hírnevével, még Szerbiában sem. Arról maradt nevezetes, hogy sehogyan sem haladt az újvidéki Žeželj híd helyére épülő új híd készítésével. Miután az országos és európai uniós illetékesek megsokallták a munkálatok halogatását, a hídverést a hazai Mostogradnja cégnek engedték át. Tehát egyik külföldi vállalkozó sem makulátlan, de Szerbiában munkát kaptak.

Kérdések és talányok tucatjai merülnek fel, kinek a meghagyására, kinek az engedélyével lehetett változtatni az eredeti terveken, elképzeléseken. Büntetőintézkedések is sorjáznak. A mögöttünk levő héten már 16 személy, akiknek jóváhagyó aláírása szerepelt az építkezési dokumentációkon, megválhatott munkaengedélyétől.

Effajta, országos jelentőségű projektumok, világra szóló nagyberuházások sorsa nem a tervrajzkészítő mérnök, szakértő és felügyelő aláírásán múlik. Tetemes összegek lévén ilyen nagy falatokba mások kóstolnak bele, de ha útközben netán keményre harapnának, akkor nem nekik törik bele a foguk. Így áll a helyzet jelen esetben is.