2024. április 16., kedd

Újvidéken 3988-an iratkoztak első osztályba

Az Ivan Gundulić Általános Iskolában ünnepélyes keretek között fogadták az elsős diákokat. A rendezvényen jelen volt többek között Miloš Vučević polgármester, Vesna Nedeljković oktatási miniszterhelyettes és Olivera Ćirković, az Univerexport Alap igazgatója is.

A József Attila Általános Iskola magyar tannyelvű tagozatba járó elsősei

A József Attila Általános Iskola magyar tannyelvű tagozatba járó elsősei

Az elsősök ünnepélyes fogadtatásán a diákoknak ajándékcsomagokat adtak át, amelyeket az Univerexport vállalat az újvidéki önkormányzattal karöltve adományozott az évek óta tartó, társadalmi felelősséget hirdető akció keretében.

– Szeretnék minden elsősnek, szüleiknek, valamint minden résztvevőnek és dolgozónak szerencsés iskolakezdést kívánni. Az Univerexport ezúttal is bebizonyította, hogy társadalmilag felelős vállalat, az újvidéki önkormányzat 1.700.000 dinárt irányozott elő a Prvarica és az Azbučna dobrodošlica nevű kiadványok megjelenésére, így szerettünk volna segíteni az elsősöknek és a szüleiknek. Számomra az a legszebb hír, hogy az idén 3988-an iratkoztak első osztályba, azaz 232 diákkal több indult iskolába, mint tavaly. Ez annak a jele, hogy a város nő, ez a generáció egy szebb jövőben él majd, ők jobbak lesznek mint mi. Az újvidéki önkormányzat a Gundulić utcai iskolába is befektetett, valamint az oktatási intézmény cseneji, kihelyezett tagozatát is segítettük nagyobb összeggel, amelyből megépülhetett az új tornaterem és a kinti sportpályák. Fontos megjegyezni, hogy a város külön pénzeszközöket különített el az iskola objektumának a kibővítésére, mivel az almási negyedben egyre több lakos él. Nagy nyomás nehezedik az önkormányzatra, mert a többi általános- és középiskola is bővíteni szeretné kapacitásait, de ennek a hírnek is örülünk – mondta a polgármester.

Nedeljković kifejtette, hogy az Ivan Gundulić Általános Iskola kiváló teljesítményt nyújtott a Preduzetništvo (Vállalkozás) elnevezésű projektumban.  – Csenejre is ellátogattunk, és elkápráztatott bennünket az ott kialakított organikus kert, folytatjuk a projektum támogatását ebben  és a többi iskolában is. Az elsősökre tantervváltoztatás vár, de az a legfontosabb, hogy a pedagógusok megtesznek mindent annak érdekében, hogy az elsősök megszeressék az iskolát – magyarázta az oktatási miniszterhelyettes.

Lidija Radulović, az Ivan Gundulić Általános Iskola igazgatója elmondta, négy első osztály indul szeptemberben, összesen 85 diákkal, beleértve a cseneji kihelyezett tagozatot is.