2024. április 19., péntek

Thaiföldön még mindig tízezreket érint az árvíz, újabb heves esőzés várható

Thaiföldön még mindig mintegy 78 ezer embert érint az augusztus közepén, a Bebinca trópusi vihar és a monszun keltette árvíz, ráadásul újabb heves esőzés várható - figyelmeztetett a helyi katasztrófavédelem szombaton késő este.

A tájékoztatás szerint az augusztus 17-i árvíz több mint 162 ezer embert, mintegy 55 ezer családot érintett az ország 18 tartományának 2318 településén.

Csajapol Thitiszak vezérigazgató elmondta, hogy a 18 tartományból tízben a folyók már visszahúzódtak medrükbe, de 78 ezer ember, mintegy 30 ezer család még mindig szenvedi az árvíz következményeit.

A thaiföldi országos vízügyi hivatal beszámolója szerint szombattól 17 tartományban fennáll a veszélye annak, hogy az újabb heves esőzések hatására ismét árvizek lesznek.

Ezzel egy időben a nagy mennyiségű víz miatt az ország központi részén fekvő Kancsanaburi tartományban két vízi erőműnél fokozatosan lecsapolják a tározók vizét, ami főképpen az alacsonyan fekvő településeket veszélyezteti. Mintegy 5-6 millió köbméter vizet eresztenek le naponta, hogy csökkentsék a gátakra nehezedő nyomást - közölték a hatóságok.