2024. március 29., péntek

A Tiszai hal napja Adán

Az évszakhoz képest hűvös idő és az egyik pillanatban a versenyzőkre lezúduló, szerencsére csak rövid ideig tartó zápor sem bátortalanította el az adai üdülőközpontban megtartott rendezvény résztvevőit abban, hogy zeneszóval, finomabbnál finomabb falatokkal, egymással barátkozva, baráti társaságban, jókedvűen töltsenek el egy napot. Az adai Rétisas Természetvédő Egyesület által az idén először megrendezett megmérettetésre Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Magyarországról és Szerbiából 146 csapat jelentkezett be 186 étellel. Legtöbben halászlevet készítettek, de voltak, akik valódi ételkülönlegességgel rukkoltak elő.

Halászlétorta (Horváth Zsolt felvétele)

Halászlétorta (Horváth Zsolt felvétele)

A zsombolyai vendégek fellépése (Horváth Zsolt felvétele)

A zsombolyai vendégek fellépése (Horváth Zsolt felvétele)

A tiszaújvárosi Horváth Sándor (jobbról a szélén) és csapata (Horváth Zsolt felvétele)

A tiszaújvárosi Horváth Sándor (jobbról a szélén) és csapata (Horváth Zsolt felvétele)

A tiszaújvárosi Horváth Sándor bőrén sült fogasfilét készített, mangalicasonkába tekert zöld spárgával és kék sajtos mártással. A fiatal szakács egyébként először látogatott el tartományunkba, de korábban már több magyarországi gasztronómiai megmérettetésen is részt vett. Tartományunk területéről a legtöbb versenyző Zentáról és Adáról érkezett. Közöttük volt a zentai Branko Mataruga és lelkes társasága is, akik a Zenta, a mi városunk elnevezésű polgári egyesület színeiben képviseltették magukat. Mataruga úr napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Tisza menti város hírnevének az öregbítése végett döntöttek úgy, hogy részt vesznek a rendezvényen.

– A zentai halászatnak jelentős hagyománya van, s ezért az első helyezés elérésére törekedtünk, mivel mi jól ismerjük a halászlé elkészítésének módját – nyilatkozta, s az összesítésben ki is érdemelték a Tiszai Halnapok egyik fődíját is. A halászlé mellett egy ötletes kivitelezésű, bográcsban készülő halászlét megformázó tortával és jóféle pálinkákkal is előrukkolt a Mataruga Branko, Horváth Andrea, Szabolcski Anasztázia és Szabolcski Béla alkotta csapat.

A zentai Branko Mataruga lelkes társasága a verseny egyik fődíját is kiérdemelte (Horváth Zsolt felvétele)

A zentai Branko Mataruga lelkes társasága a verseny egyik fődíját is kiérdemelte (Horváth Zsolt felvétele)

Munkában a zsűri (Horváth Zsolt felvétele)

Munkában a zsűri (Horváth Zsolt felvétele)

A különlegességek sorát bővítette a martonosi Kenyeres Dénes is, aki busából készült haltortával indult a versenyen. Kenyeres úr napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az ínyencfalat készítése előtt jól ki kell csontozni a busát, s a torta elkészítéséhez szükséges rizsát is jól meg kell főzni. A hal és a rizs mellé az elkészítéshez trappista sajt és főzőtejszín is szükséges. A busát pedig jól meg kell dinsztelni, pirítani, s hozzá kell adni valamennyi bacon szalonnát is. A martonosi résztvevő egyébként a verseny vándorserlegével térhetett haza.

Az I. Tiszai Halnapon fődíjas lett a moholi Aradi Tibor és az adai Gyarmati Ferenc is.

A rendezvény kulturális részében egyébként külhoni területekről érkezett művelődési egyesületek is bemutatkoztak, közülük a leglátványosabb a zsombolyaiak produkciója volt, akik német táncokkal nyűgözték le az egybegyűlteket.