2024. április 25., csütörtök

Brnabić és Hahn: Fontos megőrizni a regió stabilitását

Ana Brnаbić kormányfő és az Európai Unió bővítési biztosa, Johannes Hahn mai találkozójának fő témája a régió biztonságának megőrzése volt. Egyetértettek abban, hogy a szomszédoknak a kétoldalú kérdéseket dialógus útján kell megoldani.

Johannes Hahn és Ana Brnabić (Fotó: BETA/MILOS MISKOV/DS)

Johannes Hahn és Ana Brnabić (Fotó: BETA/MILOS MISKOV/DS)

A kormányfő sajtóirodája közölte, az újvidéki találkozón a két diplomata egyúttal rámutatott a gazdasági együttműködés erősítésének fontosságára, amely a régióban lévő valamennyi ország előrehaladásának közös alapját képezi.
A Pristinával való dialógust illetően a bővítési biztos kitért a tegnap Bécsben tartott külügyminiszteri találkozóra, és újra hangsúlyozta, minden megbeszélésnek hozzá kell járulni a Nyugat-Balkán stabilitásához.

Brnаbić kifejtette, Belgrád készen áll a tárgyalások folytatására, ugyanakor emlékeztetett arra, hogy Pristina nem teljesítette a brüsszeli megállapodás kötelezettségeit, azaz, nem alakult meg a szerb községek közössége.

A szerb kormányfő megköszönte Hahnnak a Žeželj-híd felújításához nyújtott támogatást, és tájékoztatta az Európai Integrációs Minisztérium kutatásáról, miszerint Szerbia lakosságának 55 százaléka támogatja az EU-s csatlakozást.

Hahn korábban a Twitteren közölte, ,,nagyon jó” találkozója volt a szerb kormányfővel. Mint írja, szó volt Szerbia csatlakozási tárgyalásainak következő lépéseiről, a Szerbia és Koszovó között folyó tárgyalásokról, az alkotmány revíziójáról az igazságszolgáltatásban, és az EU-s acélipari biztosításról. ,,Üdvözlöm a médiastratégia közös munkacsoportjának létrehozását” írta Hahn.