2024. április 24., szerda

Egyenlő elbírálást követelnek

Belgrádban tüntettek a tanügyi dolgozók

A tanügyi dolgozók elégedetlenek a bérükkel, illetve az államigazgatási minisztérium által kidolgozott fizetési osztályokról és csoportokról szóló javaslattal, ezért pénteken Belgrádban az oktatási minisztérium előtt tüntettek. Ez után a több száz fős tömeg a Nemanjina utcán keresztül folytatta a békés tüntetősétáját a kormány elé, ahol a kormányfő kabinettjében átadták követeléseiket, végül az államigazgatási minisztérium elé mentek, mert ezt a minisztériumot tartják elégedetlenségük fő okozójának.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A tanügyben dolgozókat képviselő négy legnagyobb szakszervezet követelésének középpontjában az áll, hogy a hetedik szintű végzettséggel rendelkező tanügyi dolgozókat sorolják át a jelenlegi nyolcadikból a kilencedik fizetési csoportba. Szerintük ugyanis ez által nagyobb fizetést valósíthatnak meg az évek során. A jelenlegi besorolásuk szerint csak 20 év munkatapasztalattal jogosulnak magasabb fizetésre. A szakszervezetek igazságtalannak tartják ezt az elbírálást, ugyanis más ilyen végzettséggel rendelkező foglalkozás a kilencedik fizetési csoportban található.

A tegnapi tüntetésnek csak figyelmeztető jellege volt. A tanügyben dolgozókat képviselő legnagyobb szakszervezetek hétfőre, szeptember 3-ára, majd 11-ére, 19-ére és 27-ére is 15 perccel rövidebb, vagyis 30 perces órákat jelentettek be, így szeretnének továbbra is követelésüknek hangot adni, hiszen mint ahogy arra a tüntetésen jelenlevő tanárok felhívták a figyelmet, a tanügyi dolgozók már évek óta rossz munkakörülmények között dolgoznak, és anyagi helyzetük is egyre nehezebb. Hangsúlyozták, a tudást mindenhol a világban értékelik, csak Szerbiában nem, ezért hagyja el egyre több fiatal az országot. Arra szólították fel az oktatási minisztert, támogassa őket a megmozdulásukban.

A tüntetés kapcsán Mladen Šarčević oktatási miniszter elmondta, álláspontja, hogy az állami költségvetésnek az oktatást külön tevékenységként kell felismernie. Ahhoz, hogy a fizetési osztályokat pontosabban kidolgozhassák, az állami költségvetés más felhasználóival, így az egészségüggyel és a szociális védelemmel is tárgyalásokat kell lefolytatni. Erre szerinte az elkövetkező egy-két hónapban sor is kerül.