2024. március 28., csütörtök

Számos program Kárpát-medence-szerte

Megalakult a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete

Azzal a céllal gyűltek össze csütörtökön a Zentai Alkotóházban, hogy létrehozzák a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezetét. Az érdeklődőket Homolya Ákos, a helyi szervezet ötletének megfogalmazója és újonnan megválasztott elnöke köszöntötte. Az eseményre ellátogattak a Rákóczi Szövetség budapesti vezetőségének tagjai is. Jelen volt Csáky Csongor elnök, Nagy Domonkos István szervezetfejlesztési és informatikai igazgató, valamint Csizmadia Anna elnöki titkárságvezető. A Rákóczi Szövetség pályázatai által számtalan lehetőséget kínál, megcélozva a magyar ifjúságot szerte a Kárpát-medencében. Csáky Csongor arra kérte a hallgatóságot, hogy mind többen csatlakozzanak a Szövetséghez.

– A Rákóczi Szövetség egyfajta lehetőség, amely egy nagy hálózatot jelent a Kárpát-medencében. Nagyjából 500 helyi, ezen belül 300 középiskolai szervezetből és 25 ezer olyan személyből áll, akik fontosnak tartják azt, hogy Munkácson, Kolozsvárott, Kassán vagy éppen a Délvidék valamelyik településén is kapcsolódjanak ehhez a közösséghez. Az értékeink között elsősorban éppen ezt a közösségben való gondolkodást emelném ki, mely kulcsfontosságú a magyar nyelv és kultúra erősítésében. Mikor érezzük, hogy mi magyarok nem vagyunk egyedül, akárhol is élünk, az erőt tud adni. A szervezet pontosan ebben akar segítséget nyújtani, hogy az általa szervezett programokkal megismerjük egymást – fejtette ki az elnök.

Nagy Domonkos István ismertette a Szövetség történeti hátterét, valamint beszámolt hagyományos rendezvényeikről és a pályázati lehetőségeikről is.

– A Rákóczi Szövetség már a ’80-as évek vége óta működik, a 2000-es évek elejétől elindította a ma is fennálló legfontosabb programjait, illetve elkezdte az olyan típusú együttműködés megszervezését, amelybe azóta több száz helyi szervezet is bekapcsolódott. Amellett, hogy unitárius élményt tudunk nyújtani, még további hasznos lehetőségeket is kínálunk a kis közösségeknek. Éppen ezért a helyi szervezeteknek igyekeztünk olyan pályázati formát rendszeresíteni, melyet saját szervezésű programokra is felhasználhatnak – magyarázta a szervezetfejlesztési igazgató, valamint részletesen beszélt a rendezvényekről, így az anyanyelvi táborokról, a tanári vezetőképzőkről, a diaszpóraprogramról, sőt a nemzeti ünnepeken való közös megemlékezésről is. Évente több mint 15 000 fiatal tud ezzel a programmal utazni, s nemzettársaival együtt ünnepelni.

A Rákóczi Szövetség már évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Nemzeti Tanáccsal. A Tanács részéről Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Évről évre több a munkánk, hiszen a Rákóczi Szövetség által minden évben bővülnek azok a programok, támogatások, amelyeket mi, vajdaságiak kapunk. Tettekről, programokról beszélünk, amelyeket felsorolni is nagyon nehéz. A kisgyermekek anyanyelvápolásától kezdve az iskolakezdési csomagon, számtalan vetélkedőn, kiránduláson és táboron át ezek mind nyitottá válnak az önök számára is. A visszajelzések minden alkalommal pozitívak, elégedetten, élményekkel gazdagon érkeznek haza a fiataljaink egy-egy program után – mondta Jerasz Anikó, valamint megköszönte a Szervezet elnökének azt az odafigyelést, amellyel a vajdaságiakat illeti és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Zentáról is egyre többen csatakoznak majd ehhez a közösséghez.

Az eseményen további információkról és tapasztalatokról számolt be Kormányos Katona Gyöngyi, magyar nyelv- és irodalom szakos tanár, valamint Mészáros Kiss Tibor földrajz–történelem szakos tanár, a Csókai Ifjúsági Szervezet elnöke.