2024. április 25., csütörtök

Csaknem hatvan évet vártak

Felújították az Egészségház központi épületét Zomborban
Dr. Úri Emese (Lennert Móger Tímea felvétele)

Dr. Úri Emese (Lennert Móger Tímea felvétele)

Váróterem (Lennert Móger Tímea felvétele)

Váróterem (Lennert Móger Tímea felvétele)

Az igazgatónő a további fejlesztési fázisokról is mesélt (Lennert Móger Tímea felvétele)

Az igazgatónő a további fejlesztési fázisokról is mesélt (Lennert Móger Tímea felvétele)

A homlokzat is megújult (Lennert Móger Tímea felvétele)

A homlokzat is megújult (Lennert Móger Tímea felvétele)

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásának köszönhetően az elmúlt fél évben jelentős felújítási munkálatok zajlottak az 1960-as évek elején épített zombori egészségház központi épületén. Dr. Úri Emese nyilatkozott a több fázisú folyamat részleteiről:

Hogyan jutottak a fejlesztési lehetőséghez és milyen jellegű munkálatok zajlottak?

–Másfél évvel ezelőtt kerestek fel a Nagyberuházási Igazgatóság munkatársai azzal a kérdéssel, hogy miben tudnának a segítségünkre lenni az Egészségház épületének felújítása terén. Kezdetben szerény igények születtek, később együtt bővítettük a lehetőségeket. Végül sor került a teljes burkolat cseréjére, festésre, a nyílászárók, a toalettek, a vízvezeték-felszerelések, csövek cseréjére. A felújítás során a kivitelezővel és az Igazgatósággal közösen jöttünk rá, hogy szükséges lesz egy második fázis is, mivel megmutatkoznak olyan, előre nem látható meghibásodások, amelyeket feltétlenül szükséges kijavítani. Jelen pillanatban készül a második fázisra irányuló tervdokumentáció.

Milyen egyéb felújításokra, bővítésekre lehet számítani?

– Amennyiben sikerrel járunk, akkor lecseréljük a külső nyílászárókat, az elektromos installációt, megújítjuk a számítógépes felszerelésünket, felújítjuk a lépcsőházat, és előreláthatóan egy központi klímarendszert valamint liftet építünk be. Továbbá tervezzük az udvar és a házi ápolási részlegünk épületének teljes felújítását. Mindez messzemenően a legnagyobb beruházás, amelyet valaha elvégeztek az Egészségház központi épületén, amely az 1960- as évek elején épült. Tehát gyakorlatilag csaknem hatvan éve nem végeztek rajta nagyobb beruházást. Mondanom sem kell, égetően szükség volt valamennyi véghezvitt javításra. Ami még nagyon fontos, hogy a kardiovaszkuláris rendelőt áthelyezhettük – mint szubspecialista osztályt – a tényleges helyére, ezáltal megkaptuk azt a részleget, amely valójában is hozzánk tartozott területileg. Ide helyeztük a nőgyógyászati osztályt, amely most a legmegfelelőbb körülmények között működik. A régi nőgyógyászati osztályon egy közös használatú egységeket alakítunk ki: előadótermet, ahol a babatornát, illetve a kismamatornát, az elsősegélyképzést tudjuk végezni, előadások tarthatók,  továbbá az ultrahangos részleget, amely szintén valamennyi osztály betegeit ellátja, emellett egy intervenciós termet, amelyet a krónikus sebek kezelésére  fejlesztünk ki. A munkálatok alatt a külső izoláció és a külső védőburkolat is lecserélődött, színekben is fölfrissültünk, egészen más az épület kinézete a belső oldalról, a külső rész a következő fázis során kerül teljes felújításra.

Lényeges momentum egy intézmény, adott esetben az Egészségház vezetése során, hogy az igazgató ne maradjon támogatói és kollegiális csapat nélkül...

–Nagyon hálásak vagyunk  Zombor városnak az együttműködésért, mivel tőlük érkezett az ellenőrző bizottság, amelynek tagjai odaadóan segítettek, hogy minden munkálatot tervszerűen véghez vigyen a kivitelező. Ezen kívül nagy köszönettel tartozunk a személyzetnek, különösen kiemelném a takarítónőket, akik az első naptól az utolsóig maximális erőbevetéssel, túlórákkal, mindig készen álltak. Valamennyi dolgozónk nehéz körülmények között végezte el a mindennapi munkát. Ennek ellenére betegeink számára megfelelő szolgáltatást tudtunk nyújtani, a felújítási munkálatok során végig. Mindenképpen köszönettel tartozunk betegeinknek is a türelemért, a belátásért, hogy egy ilyen nagy horderejű munkálatsorozatot teljes munkaidővel sikerült véghezvinnünk.

Beszélhetünk számokról?

–Mindez számokban kifejezve több mint 30 millió dináros befektetést jelent. Március végétől mostanáig végeztük a felújítást. Hosszú időn át, nagy erőbefektetéssel történtek a munkálatok –hallottuk az igazgatónőtől.

Jól mutatnak az új ablakok a rendelőkön (Lennert Móger Tímea felvétele)

Jól mutatnak az új ablakok a rendelőkön (Lennert Móger Tímea felvétele)

Megújul(t) a környezet az Egészségház udvarán (Lennert Móger Tímea felvétele)

Megújul(t) a környezet az Egészségház udvarán (Lennert Móger Tímea felvétele)