2024. április 24., szerda

A kínai ajánlattevő nyert

Több mint 1,46 milliárd dollárt fektetnek a bori bányaközpontba 63 százalékos tulajdonjog ellenében

A kínai Zijin Mining Group Company Limited bányászati vállalat lett a Bor Bányászati és Kohászati Központ stratégiai partnere a szerb kormány döntése értelmében, ezt Aleksandar Antić illetékes miniszter tudatta pénteken.

A megállapodás értelmében a kínaiak 1,46 milliárd dollárt fektetnek a bori bányászati központba, 350 millió dollárt különítenek el a vállalat feltőkésítésére. A Zijin vállalta a Bor elmúlt évszázadban felgyülemlett „történelmi” adósságainak a rendezését is, ami 200 millió dollárba fog kerülni. A bányászati-kohászati vállalat 63 százalékos tulajdonjogát kérte cserébe mindezért a befektető, miközben vállalta, hogy 5000 munkahelyet mindenképpen fenntart. Szeptemberben írják alá a szerződést a felek, a bori vállalat irányítását pedig 2019 elején venné át a nyertes kínai érdeklődő.

Mint ismeretes, az orosz tőkehátterű ciprusi U gold és a Champion kanadai–finn beruházási alap tett még ajánlatot a stratégiai partnerségre. Antić elmondása szerint a kínai javaslat sokkal kedvezőbb volt, s példaként a U gold 836 millió dolláros beruházási tervét említette, melyért cserébe 65 százalékos tulajdonjogot követelt. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, a tender és annak eredménye nem áll ellentétben az uniós stabilizációs és társulási szerződéssel, a folyamat transzparens volt.

A kormány döntése kapcsán Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, várhatóan megduplázódik majd a bányászati központ részvétele a bruttó hazai termékben néhány éven belül, amikor végrehajtják a tervezett befektetések többségét.

A Zijin 17.500 munkást foglalkoztat a világ kilenc országában, éves bevétele eléri a 10 milliárd eurót, a profit 230 millió euró körül mozog. A világ 22. legjelentősebb bányászati vállalata.