2024. április 19., péntek

Iskola a természetben

Nyári edukációs programot tartott a Vöröskereszt kishegyesi szervezete – Szeptemberben is számos tevékenysége lesz a Vöröskeresztnek

A Vöröskereszt számára a nyár nem a pihenő ideje, hiszen ilyenkor a gyerekek, fiatalok jobban ráérnek.

Épp ezért kishegyesi községi Vöröskereszt a héten háromnapos képzést tartott a község általános iskolásai számára. A program helyszíne a Potok-völgyi vadászház volt, amely a szeghegyi vadászegyesület tulajdona. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a képzésen a község mindhárom településéről vettek részt gyerekek.

– A képzés során foglalkoztunk a Vöröskereszttel, vagyis ismertettük magának a szervezetnek a felépítését, tevékenységét, történelmét és alapelveit. Emellett külön foglalkoztunk elsősegély-nyújtással, és szó volt az emberkereskedelemről is. Lehetőség nyílt kissé kötetlenebb foglalkozásokra is, amikor sporttevékenységek során játszhattak, ismerkedhettek és barátkozhattak a gyerekek – nyilatkozta Fontányi, majd arról is beszámolt, hogy eredetileg a község mindhárom iskolájának tartottak volna egy-egy napos foglalkozást. Ezen az elgondoláson változtattak, és a község mindhárom iskolája számára egyszerre tartották az edukációs programot. A kishegyesi iskolából 15, a bácsfeketehegyi és szeghegyi iskolákból pedig összesen 23 résztvevője volt. A program magyar és szerb nyelven folyt, a programfelelős szakember pedig a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke, Selić Julianna volt. Az elnök toborozta a diákokat és ő egyeztetett a tanárokkal is, számolt be a titkár. A programba mindhárom iskola tanárai is bekapcsolódtak, és a Vöröskereszt önkéntesei is segítették a sikeres lebonyolítást. Fontányitól azt is megtudtuk, hogy a Vöröskereszt önerőből szervezte meg a programot, a szeghegyi vadászegyesület biztosította a helyszínt, a szeghegyi helyi közösség pedig a helyszín rendezésében nyújtott segítséget.

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének hamarosan újabb programjai is lesznek, már a jövő héten részt vesznek az elsősök fogadásában a község mindhárom iskolájában, mondta el a titkár.

– Sárga kendőket fogunk szétosztani az elsősök között. Ezzel szeretnénk felhívni mind a gyerekek, mind a gépkocsivezetők figyelmét a biztonságos közlekedésre, és hogy jobban figyeljünk oda a közlekedésben részt vevő gyerekekre. Szeptember során képzéseket is tartunk a diákok számára a biztonságos közlekedésről. Természetesen az elsősökre fektetjük a hangsúlyt, mivel ők új résztvevői a közlekedésnek – számolt be Fontányi, majd arról is szólt, hogy szeptember 10-én fogják ünnepelni a Vöröskereszt világnapját. Ugyancsak szeptember során higiéniai és ételcsomagok is érkeznek a községbe, amit a rászorulók között fognak szétosztani.