2024. április 25., csütörtök
US OPEN

Lajović a legjobb ötven küszöbén

Dušan Lajović közel a legjobb ötvenhez (Fotó: Beta/AP)

Dušan Lajović közel a legjobb ötvenhez (Fotó: Beta/AP)

Az ópázovai Dušan Lajović négy játszmában nyert a brit Cameron Norrie ellen, és bejutott a New Yorkban folyó US Open 3. fordulójába. Lajović ezzel második legjobb Grand Slam-eredményét jegyezte, 2014-ben ugyanis a Roland Garroson a 16 legjobb között játszhatott. A Norrie feletti győzelem azt is jelenti, hogy a szerbiai játékos pályafutása legjobb ranglistahelyezésére számíthat, hisz a naprakész listán az 53. pozíciót foglalja el, ami hárommal jobb az eddigi legelőkelőbbnél.

Lajović, aki ötször nyerte el a brit kezdőütését, a következő körben ma az amerikai szervakirály John Isnerrel találkozik, akivel a mérlege 1:4-re áll. Lajović egyetlen győzelmét 2016-ban salakon Buenos Airesben aratta, legutóbb pedig – az idei a Davis-kupában – Isner nyert öt szoros játszmában. Az amerikai a 3. fordulóba a fiatal chilei Nicolas Jarry feletti ötszettes győzelemmel jutott be. Ha Lajović legyőzné Isnert, az 5. szerbiai férfi teniszező lenne Novak Đoković, Janko Tipsarević,Viktor Troicki és Slobodan Živojinović után, aki a ranglistán az 50 legjobb között foglalt helyet.

Amíg Rafael Nadal, Juan Martín del Potro, Kevin Anderson és Borna Ćorić magabiztos győzelmekkel jutottak be a 32 közé, Denis Shapovalovnak és Dominic Thiemnek öt szoros játszma kellett ugyanehhez az eredményhez. A rangadón a spanyol veterán Fernando Verdasco meglepte a torna volt bajnokát, a brit Andy Murray-t, és kisebb meglepetés, hogy az orosz Danyiil Medvegyev kiütötte a görög Sztefanosz Cicipaszt. A felső ágon a 3. fordulóban néhány nagy csata van kilátásban, elsősorban a Nadal–Hacsanov, Anderson–Shapovalov, Del Potro–Verdasco ésa RaonićWawrinka találkozón.

Az éjjel az alsó ág 2. fordulójának meccseit játszották. Novak Đoković a helyi idő szerinti esti műsorban az amerikai Tennys Sandgrennel, Györe László pedig az 5-ös pálya zárómeccsén a francia veterán Richard Gasquet-vel mérkőzött.

A női torna nagy meglepetése a ranglistán 202. cseh Karolína Muchová győzelme a kétszeres GS-bajnok spanyol Garbiñe Muguruza felett, és kiesett az utóbbi hónapokban kiváló formában szereplő német Julia Görges is. A másik oldalon Serena Williams, Karolína Plíšková és Elina Szvitolina könnyen nyertek, a címvédő Sloane Stephens pedig csak fordulattal múlta felül a ranglistán 134. ukrán Anhelina Kalinyinát.

Aleksandra Krunić, a női mezőnyben az egyetlen szerbiai, az éjjel a 2. fordulóban a belga Kirsten Flipkensszel játszott.