2024. április 20., szombat

Támogatásáról biztosította Pakisztán az "atomalkuval" kapcsolatos iráni álláspontot

Pakisztán támogatásáról biztosította Irán álláspontját a többhatalmi nukleáris megállapodással kapcsolatban.

Erről a pakisztáni külügyminiszter, Sah Mahmúd Kuresí tájékoztatta iráni kollégáját, Mohamed Dzsavád Zarifot , aki pénteken Iszlámábádba látogatott.
A pakisztáni külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást aláíró országok betartják az egyezményben foglaltakat. Emlékeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán  nem szegte meg a megállapodást.
Az Egyesült Államok idén május 8-án egyoldalúan felmondta a 2015-ben kidolgozott és 2016 januárjában aláírt többhatalmi atomalkut Iránnal és ismét életbe léptetette az Irán elleni szankciókat.
Pakisztánnak és Iránnak jelenleg egyaránt feszültek a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, azonban Iszlámábád és Teherán közt is vannak vitás ügyek - emlékeztetett az AP hírügynökség.
Pakisztán jó kapcsolatokat ápol Irán regionális vetélytársával, Szaúd-Arábiával is: Imrán Hán, az ország júliusban megválasztott miniszterelnöke bejelentette, hogy első hivatalos külföldi útja Szaúd-Arábia vezet majd.