2024. március 29., péntek

Barnier: októberben megállapodás születhet Nagy-Britannia kiválásáról

Az idő szűkös, de lehetséges, hogy már októberben megállapodás születhet Nagy-Britannia uniós kiválásáról - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken Brüsszelben.

Az uniós főtárgyaló Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott egynapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a hat órás megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a kiválás feltételeinek rögzítése nem várhat.

A cél október, de ha esetleg még több időre lenne szükség, akkor a végső megállapodás rugalmasan legkésőbb novemberben tető alá hozható lesz - mondta.

Az Európai Unió felkészült a biztonsági együttműködést érintő, nagyratörő partnerség kialakítására az Egyesült Királysággal, ugyanakkor a földrajzi jelzések és számos más terület kérdésének rendezése még elintézésre vár - közölte Barnier.

Az uniós főtárgyaló kijelentette, Nagy-Britannia uniós kilépését követően is a legfontosabb és legkomolyabb témák egyike a polgárok biztonsága lesz.

A tárgyalások folyamán ezért az EU ismét hangsúlyozta, készen áll egy szoros együttműködés kialakítására a belső biztonságot érintő kérésekben a kontinens stabilitásának biztosítása érdekében - szögezte le.