2024. április 26., péntek

Túl gyorsan értek célba a galambok

Szuperexpresszvonattal csempészték a célba a győztes madarakat

Tejesdobozokba rejtette és szuperexpresszvonattal juttatta célba madarait, majd besöpörte a dobogós helyekért járó pénzjutalmat két férfi egy sanghaji galambröptető versenyen, amelynek szervezői később lebuktatták a csalókat.

Az eset még tavaly áprilisban történt. A verseny a Honan tartománybeli Sangcsiuból indult, a cél a nagyjából 750 kilométerrel arrébb, a kelet-kínai tengerpart középső részén fekvő Sanghajban volt.

A két elkövető, vezetéknevükön Kung és Csang, már nagyjából egy évvel a verseny előtt megkezdte az előkészületeket. A postagalambokat egy honani és egy sanghaji etetőpontnál nevelték, hogy a madarak otthonosan mozogjanak a területen.

A honani rajtnál átadták a galambokat a szervezőknek, de a madarak ahelyett, hogy Sanghajba repültek volna, a tartománybeli etetőponthoz szálltak. Ott tejesdobozokba rejtve tették fel őket a Sanghajba tartó szuperexpresszre, majd a célvonalnál szabadon engedték őket, bezsebelve az első négy helyért járó, összesen több mint egymillió jüan (kb. 123 ezer euró) pénznyereményt.

A madarak versenyideje sokakban gyanakvást keltett, és a verseny szervezői elkezdték kivizsgálni az ügyet. A két férfi megpróbálta eltussolni a turpisságot azzal, hogy megölte a madarakat és visszaadta a pénznyereményt, de már túl késő volt, az illetékes sanghaji bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket csalásért.

Kungnak továbbá 30 ezer, Csangnak pedig 20 ezer jüan büntetést kell fizetnie. A két férfi azzal is megsértette a versenyszabályzatot, hogy egyévesnél idősebb madarakkal nevezett. A pénznyereményről való lemondás miatt Kungnak és Csangnak nem kell letöltenie a börtönbüntetést, ha nem követnek el további bűncselekményt.

A galambröptető versenyek nagyon népszerűek az idősek körében Kínában, ahol Sanghajt tekintik a sport modern kori otthonának. A madarak sebessége az adott táv függvényében változik, de egy versenygalamb nagyjából 150 kilométer per órás sebességgel tud repülni, ami gyors ugyan, de nem elegendő egy szupergyorsvonat lekörözéséhez.