2024. április 25., csütörtök

Bosznia sürgeti a Belgrád–Szarajevó autóút megépítését

Bosznia-Hercegovina nem állt el a Belgrád–Szarajevó autóút projektumától, s a közeljövőben még inkább sürgetik majd a Törökországgal és Szerbiával történő egyeztetéseket annak érdekében, hogy megvalósuljon az elképzelés – jelentette be tegnap Denis Zvizdić, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnöke és Ismir Jusko távközlési és szállításügyi miniszter. A terv továbbra is az, hogy az autóútnak két ága legyen, s gyűrűként kösse össze a két fővárost, ismertették a politikusok.

Jusko kifejtette, tíz-tizenöt napon belül tárgyalni fog az illetékes török miniszterrel a projektum életre hívásáról, s ezeket a megbeszéléseket követően azonnal találkozik Zorana Mihajlović szerb közlekedési tárcavezetővel is. Amint visszatér Ankarából, tárgyal az entitáson belül a kormány többi tagjával is. Szerinte intenzívebb munkára van szükség ahhoz, hogy a néhány hónappal ezelőtt megkezdett terv valóra váljon. Szavai szerint a Belgrád és Szarajevó közötti korridor az egyik legfontosabb közlekedési befektetés Bosznia-Hercegovina számára, ezért ilyen bánásmódot is érdemel. A minisztériumon belül már megalakult egy bizottság, amelyiknek feladata, hogy meghatározza a Szerbiát Bosznia-Hercegovinával összekötő híd elhelyezkedését és projektumát.

Jusko úgy vélekedett, nem lesz elég a szövetségi szintű egyeztetés, a boszniai entitások minisztereit is be kell kapcsolni a munkába.

Emlékeztetőül: májusban írták alá a Szarajevó–Zenica–Tuzla–Brčko–Bijeljina–Belgrád–Požega–Višegrad–Szarajevó autóút kiépítésének egyetértési nyilatkozatát Törökország, Bosznia és Szerbia vezetői. Az autópályát a török Exim Banktól felvett hitelből finanszíroznák.