2024. április 23., kedd

Reményteljes vajdasági jövő

Tanszercsomagokat adott át a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács

Ma délelőtt a Magyar Nemzeti Tanács a bácskossuthfalvi és a csantavéri első osztályba induló diákok számára tanszercsomagokat osztott ki. Az ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető asszonya, Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, valamint a bácskossuthfalvi és a csantavéri helyi közösségek képviselői.

Csoportkép a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola elsőseivel (Gergely József felvétele)

Csoportkép a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola elsőseivel (Gergely József felvétele)

Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, amiért az évnyitó keretében kiosztott, az MNT és a magyar állam által biztosított tanszercsomagok átadásán a nemzetpolitikai államtitkárság is képviselteti magát. Elmondta, hogy az idén harmincöt elsős tanuló iratkozott be az iskolába, ami több mint ahány nyolcadikos elballagott, de az örömük nem lehet felhőtlen, mert a tanulók létszáma összességében csökkent.

– Úgy látom, hogy nagy segítséget jelent a családok számára az ingyenes tanszercsomag, a szülők hálásak, a gyerekek pedig megbecsülik ezeket a dolgokat.

Az ünnepélyes megnyitó során Potápi Árpád János is köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az óvodás időszak meghatározó a későbbiekre nézve, az iskolába indulás pedig nagy váltást jelent minden kisgyerek részére.

– Örülök annak, hogy a Magyar Nemzeti Tanács immár évek óta tudja biztosítani a tanszercsomagot, amelyet évről évre ünnepélyes keretek között adunk át. Jelenleg a magyar családok éve programot hajtjuk végre, aminek lényege, hogy a magyar oktatási intézményeket támogassuk. Ennek egy kiváló példája az a tanszercsomag, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács talált ki, mi pedig nagyon szívesen álltunk a kezdeményezés mellé, és támogattuk azt.

Hozzátette, hogy szeretné ösztönözni az itt élőket arra, hogy szülőföldjükön keressék a boldogulást, vegyenek részt az itthon maradást támogató gazdasági, oktatási és kulturális programokban.

Pirityiné Szabó Judit tanszercsomagot ad át (Gergely József felvétele)

Pirityiné Szabó Judit tanszercsomagot ad át (Gergely József felvétele)

– Ezek a programok kifejezetten azért vannak, hogy a magyar családok meg tudjanak erősödni, a szülőföldön tudjanak boldogulni, és a gyermekek is itt éljék majd a felnőtt éveiket – mondta Potápi.

Mgr. Hajnal Jenő az MNT nevében hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy az anyanyelven való tanulás és továbbtanulás mindig öröm és boldogság legyen. Elmondta azt is, hogy óvoda- és iskolafejlesztésekkel, valamint óvoda- és iskolabuszokkal is igyekeznek támogatni a magyar iskolába iratkozást, és a szülőket is biztatják arra, hogy a szülőföldön maradjanak. Hozzátette, hogy a korábbi évekhez képest kevésbé kell a szülőket meggyőzni arról, hogy magyar tannyelvű iskolába írassák a gyerekeiket, hiszen meglátása szerint fölértékelődött a nyelv és az anyanyelvi oktatás jelentősége is.

– Inkább a közösség fogyásának a problémáját látjuk, hiszen ma már nem kell győzködni a szülőket, hogy magyar óvodába vagy iskolába írassa a gyerekét. Ezzel a csomaggal azt is megpróbáljuk kifejezni, hogy itt ma megfogjuk a gyerekek kezét, és nem szeretnénk elengedni, amíg az egyetemet is be nem fejezik, és a családalapításkor is mellettük szeretnénk lenni.

Az ünnepségen az iskola diákjai is bemutatták előadásaikat: verssel, énekkel, mesével és tánccal kedveskedtek a közönségnek. Az évnyitó és a csomagok kiosztása után a jelenlévők megtekintették a bácskossuthfalvi első világháborús emlékművet, majd Zentagunarasra látogattak, ahol Savelin Zellei Zsuzsanna, a helyi általános iskola igazgatója megmutatta a tavasszal elkészült új játszóteret. Az újonnan létrehozott játszóeszközöket az óvodások és a kisiskolások használhatják, de a régi játszótérből is meghagytak néhány elemet, amelyekkel a tízévesnél idősebb gyerekek is játszhatnak. Az iskola nyitott, a kapuja mindig nyitva áll nemcsak a helyi tanulók, de más játszani vágyó gyerekek számára is.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola negyvenhárom elsőse szintén ma vehette át a tanszercsomagokat. Az ünnepélyes tanévnyitón szeretettel köszöntötték az elsőbe induló kisdiákokat. Kecsenovics Szabó Dóra, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy érdemes a múlt tanév tanulságaira építve tervezni az újat. Elmondta, hogy az elmúlt tanév során elvégezték az óvoda tetőcseréjét, és három csoportszobát is felújítottak, mindezt az anyaország, a tartomány és az MNT támogatásával.

Potápi Árpád János szintén köszöntötte a jelenlévőket:

– Örülök annak, hogy itt, Vajdaságban is épülnek és szépülnek az óvodáink és az általános iskoláink. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekeink jó feltételek között, különb körülmények között tudjanak tanulni, mint a többségi nemzethez tartozók, és lehetőleg a tudásuk is magasabb színvonalú legyen. Számunkra nagyon fontos, hogy minden magyar és vegyes házasságból született gyermek magyar óvodába és magyar általános iskolába menjen, később pedig magyarul boldoguljon, elsősorban a szülőföldön.

Georgina az elsők között vehette át a tanszercsomagot (Gergely József felvétele)

Georgina az elsők között vehette át a tanszercsomagot (Gergely József felvétele)

Reményét fejezte ki, hogy a Bácskában, Bánátban és Szerémségben élő magyar közösség megerősödve készül a következő évtizedekre, amelyek a mostani óvodásokra, kisiskolásokra várnak.

– A jövőt nekik építjük. Nagyon reméljük, hogy ez egy boldog és reményteljes, magyar jövő lesz.

Itt is felszólalt mgr. Hajnal Jenő, aki a csantavéri gyerekeknek örömteli tanévkezdést, a szülőknek pedig boldog, az iskolából mosolyogva hazatérő gyerekeket kívánt.

Az iskola tanulói műsorral köszöntötték a jelenlévőket, az államtitkárság és az MNT képviselői pedig átadták az elsősöknek a tanszercsomagot.

Georgina az elsők között vehette át az ajándékot. Kérdésünkre elmondta, hogy már nagyon várja az iskolát, és ugyan nem tudja, mit tartalmaz a kezében tartott csomag, de nagyon kíváncsi rá.

Hajnal Jenőtől megtudtuk, hogy a napokban csaknem ezernégyszáz csomagot osztanak ki, a program kezdete óta pedig több tízezer családnak segítettek ezen a módon az iskolakezdésben.