2024. április 23., kedd

A Nemzeti Könyvtár továbbra is zárva

A tragikus haláleset kapcsán tovább folyik a nyomozás

A Szerb Nemzeti Könyvtár addig zárva marad, amíg a szakemberek nem bizonyosodnak meg róla, hogy biztonságos – jelentette be Laslo Blašković, a könyvtár igazgatója az egy hete történt tragédia – amikor is két férfi megfulladt az épületben – kapcsán tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Augusztus 24-én ugyanis az Empeks vállalat két munkása a könyvtárban a tűzvédelmi rendszer vizsgálata közben, megfulladt. Ki szerették volna próbálni a tűzvédelmi rendszert, de valamilyen meghibásodás miatt szivárogni kezdett a szén-dioxid. A férfiakra a mentőegységek találtak rá a könyvtár archívumában, eszméletlen állapotban. A mentőegységek megpróbálták újraéleszteni őket, de sajnos már nem sikerült. A tragédia után lezárták az épületet, és azóta is zárva van.

Blašković igazgató elmondása szerint a város toxikológiai központja megvizsgálta a szén-dioxid-mennyiséget az épületben, tegnap már a megengedett szint alatt volt az értéke, ám a raktárban levő könyvekhez azóta sem tudnak hozzáférni.

Részletezve, hogy miért voltak az Empeks vállalat alkalmazottai a Nemzeti Könyvtárban, az igazgató elmondta, hogy a könyvtár egy rendkívüli vizsgálatra hívta őket, mielőtt a belügyminisztérium augusztus 27-e és 31-e közötti időszakra bejelentett vizsgálatára sor került volna, akkor kellett volna ugyanis ellenőrizniük a tűzvédelmi rendszer működését.

Az intézmény hathavonta köteles ellenőriztetni a tűzvédelmi rendszerét, és ezt megelőzően április 22-én végeztek ellenőrzést, míg a következő kötelező rendszerellenőrzést október 22-ére tervezték be. A hathavi ellenőrzés mellett kéthavi ellenőrzést is tartanak, amit július 4-én végeztettek el. A rendszer ellenőrzését két magánvállalat végzi, akik ennek a feladatnak az elvégzéséhez megfelelő licenccel rendelkeznek. A belügyi szervek legutóbb 2015-ben ellenőrizték a könyvtár tűzvédelmi rendszerét.

Vladan Vukosavljević kulturális miniszter elmondta, az ügy kapcsán nyomozás folyik. Részletekbe nem akart bocsátkozni, annyit azonban elmondott, hogy a tragédia kapcsán egyelőre nem fedeztek fel semmilyen mulasztást.