2024. március 28., csütörtök

Ne bacajte u kantu za smeće!

Šta treba raditi sa lekovima kojima istekne rok?

Ne bacajte u kantu za smeće!

Šta treba raditi sa lekovima kojima istekne rok?

Mnogi drže u kući lekove, iako nema bolesnika u kući, jer je nekad potrebno zbog iznenadne glavobolje imati nešto za bolove. Ali veliki broj ljudi, koji su bolesni, moraju redovno uzimati terapiju. Tako da se kod velikog broja domaćinstava stvara mala apoteka. Šta nam je činiti kada lekovima istekne rok? O tome nam je dala informaciju Jelena Pavlović, farmaceut, zadužena za informacije subotičkih apoteka.

-Naš posao je, kao farmaceuta, da obavestimo naše potrošače, kako treba da skladište lekove kod kuće. Najvažnije je da se lekovi drže na suvom mestu, da ih čuvamo od visokih temperatura i od vlage. Takođe treba paziti da ih deca ne dohvate, da ne bi došlo do nekih trovanja lekovima kod dece. Takođe je važno da lekove držimo u originalnom pakovanju da bi imali informaciju o isteku roka na kutiji. I to treba kontrolisati. U slučaju lekova koji se otvaraju, kao što su sirupi, kreme za uši, oči, potrebno je naznačiti vreme otvaranja. Na primer, dečji sirupi su posle otvaranja upotrebljivi sedam dana, i treba ih držati u frižideru. Nema potrebe gomilati lekove kod kuće. Takođe, kad se primeti neka promena boje na sirupima , ili da se lekovi drobe, potrebno je obratiti se farmaceutu ili lekaru. Želela bih da kažem da potrošači treba da obrate pažnju na to da ne bacaju lekove u kante za smeće ili odvod. Danas se u svetu vodi računa o zagađenju medicinskim otpadom. Ako ovi lekovi dođu u dodir sa tlom ili vodom, uticaće na zdravlje svih.

Prema zakonu, apoteke su dužne da prime nazad lekove kojima je istekao rok. U Subotici postoji posebna odluka o načinu rukovanja sa lekovima kojima je istekao rok. Građani u svaku apoteku mogu vratiti takve lekove. Ovo se ne odnosi na medicinski otpad kao što su igle za inekcije ili polomljene merače temperature.

Jelena Pavlović nam je rekla da su građani Subotice upoznati sa ovom akcijom i da su sve savesniji. U našem gradu tokom prošle godine je sakupljeno 400 kg medicinskog otpada, za 100 kg više nego 2016. godine.