2024. április 24., szerda

Bérgondozásban a házi kedvencek

Az elmúlt években egymás után nyíltak a városban a házi kedvencek számára kialakított panziók, az újvidékiek rendszeresen igénybe veszik ezt a szolgáltatást. Főként nyáron, az évi szabadságok idején.

Nyáron az emberek egy része elutazik az évi szabadság idején, és nem mindegy, hogy hol hagyhatja házi kedvencét, ha nem akarja magával vinni.

Izabela Begović, a Dog House csapat tagja elmondta, amikor a gazdáik ideiglenesen nem képesek törődni velük, ők szívesen foglalkoznak az ebekkel. Hozzátette: a Dog House panzió a központ keretében működik, tagjai már kezdetben felismerték azt, hogy a gazdik elfoglaltsága esetén nincs kire hagyni a házi kedvenceket.

– Önmagunkból kiindulva született meg az ötlet, elgondolkodtunk, mire lenne szükségünk abban az esetben, ha házi kedvenceinket rá szeretnénk bízni valakire. Aztán az idő múlásával a klienseinkkel is egyeztettünk, mire lenne szükségük, mit szeretnének, szolgáltatásainkat folyamatosan az igényeikhez próbáljuk igazítani – mondta Begović. Hozzátette: a panzió legfeljebb 10-12 kutyát fogad naponta, mert szeretnének mindent megadni a rájuk bízott házi kedvenceknek, ez a legfontosabb vezérelv.

Ha házi kedvencet szeretne valaki, nagyon sok mindenre kell figyelni, mert nagy a felelősség. Vigyázni kell a kutya egészségére, a szőre karbantartására, a helyes táplálkozásra, gondoskodni kell a tanításáról és az elhelyezéséről is. Nem utolsósorban a házi kedvenc tartása pénzbe kerül, ezt sem szabad szem elől téveszteni – magyarázták a Dog House csapatának tagjai.

Begović kifejtette, az újvidékiek többsége szereti a kutyákat, legyenek azok fajkutyák vagy keverékek. Fontos megjegyezni, hogy sokkal nagyobb törődést kívánnak azok a kutyák, amelyek lakásban élnek, mint az udvaros házban nevelkedők.

– Mielőtt házi kedvenc tartása mellett döntenének, fontos tudni, mi szükséges ehhez, hogy minél jobb életet biztosítsanak számukra. Az a tökéletes gazdi, aki elegendő szeretetet nyújt házi kedvencének, törődik az egészségével, és odafigyel arra, mennyi mozgásra van szüksége – üzente a Dog House csapatának a tagja.

A Dog House panzió nagy udvarral rendelkezik, szakértők foglalkoznak a kutyákkal, ha összeférhetetlenek, elkülönítik őket – olvasható a Dnevnik napilapban. Minden tulajdonossal külön megbeszélik, milyen szükségletei vannak a házi kedvencnek, és ehhez tartják magukat. A kutyák többsége a többiekkel együtt tölti az idejét, játszanak, foglalkozásokat találnak ki számukra, hogy minél stresszmentesebb legyen az az időszak, amíg a gazdájuk nincs velük. Azok a kutyák, akik nem érzik jól magukat a többiekkel, külön foglalkozásban részesülnek, játszanak velük, ügyességi feladatokat kapnak stb.

A panzió vezetői hangsúlyozták, az újvidékiek egész évben igényt tartanak a szolgáltatásaikra, van, aki csak pár órára hozza el kedvencét, és van, aki több napra. Nyáron sokkal nagyobb a forgalom, ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy előre jelezzék igényüket, abban az esetben, ha elutaznak, nem árt, ha egy hónappal előbb lefoglalják a helyet.

Az árak különbözőek, sok függ attól, milyen szolgáltatásokat kívánnak házi kedvencüknek, és mennyi időre marad. Egy napra 1000 és 2000 dinár között alakul a szolgáltatás díja.