2024. április 25., csütörtök

Ünnepre készülve

Városunk napját idén is rendezvénykoszorú övezi

Topolya város napja, szeptember 15-e ugyan még távolinak tűnik, azonban az ünnepi készülődés már elkezdődött.

Mint azt a polgárok megszokhatták, a városnapi rendezvények idén sem egy napra tömörülnek össze, hanem tíz napon át tartanak. Szeptember 7-e és 16-a között zajlanak azok a rendezvények, amelyek a 15-i központi rendezvény köré csoportosulnak. Kulturális programok, gyermekszínház, sportrendezvények, kiállítások tarkítják majd a szóban forgó tíz napot, nem is beszélve a szeptember 15-i programról, amely az egész napot betölti majd. A városnapi rendezvények fő koordinátora idén is Topolya Község Művelődési Háza lesz. A Művelődési Ház gyűjtötte egybe mindazokat a rendezvényeket, melyek az említett időszakban zajlanak majd. A szervezésről és a programokról a Művelődési Ház igazgatónője, Csípe Tímea elmondta:

– A városnapi rendezvénysorozat idén is két hétvégét ölel fel, és mindig a hétvégék eseménydúsabbak. Az első hétvége a Top Expo jegyében telik, a második hétvége pedig maga a városnapi kavalkád lesz. A két hétvége közötti munkanapokat is igyekszünk programokkal megtölteni. Hagyományosan több intézménnyel és civil szervezettel karöltve szervezzük a városnapi rendezvényeket. Idén is igyekszünk minél több rendezvényt szabadtéren megtartani, az időjárás függvényében, természetesen. Mindig igyekszünk úgy összeállítani a rendezvényeket, hogy minden korosztály találjon a maga számára érdekeset. A gyermekek számára ingyenes színházi előadásokat terveztünk. Ezek az előadások tanítási idő alatt zajlanak majd, így akár a délutáni váltásban járó osztályok is el tudnak látogatni, amennyiben erre lehetőségük lesz. A szegedi Grimm-Busz Színházzal kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, így őket hívtuk el Piroska és a farkas című előadásukkal. A Topolyai Napok szerves részét alkotják a sportrendezvények is. Tenisz- és asztalitenisz-kupa, horgászverseny, és a Szkenderovity Pál Emlékmaraton alkotja a rendezvények sportos vonalát. Valójában itt minden egyes rendezvénynek meg van a saját szervezője, de idővel már összefonódtak az eseménysorozattal. A Topolyai Napok ugyan hagyományos rendezvényekből épül fel, de az újítások, változtatások és a próbálkozások évről évre változtathatnak kicsit az arculatán. Az elmúlt évben a Városnapi Sokadalom két napon át zajlott, de igazán nem voltunk megelégedve, így idén visszaállítottuk egynaposra. Ezen a napon két nagykoncert kerül megszervezésre, aminek a műszaki feltételei azt követelik meg, hogy kevesebb rendezvény történjen a színpadon, és ne legyenek nagy időbeli csúszások. Ezt úgy próbáltuk megoldani, hogy a Karnevált korábbi időpontra tettük, hogy maradjon idő és tér két nagykoncert megtartására. A Topolyai Napok elmaradhatatlan része a tűzijáték, amit igyekeztünk olyan időpontra tenni, hogy még a kisgyermekes szülők is nyugodtan megnézhessék. Városunk napja, szeptember 15-e szombati napra esik, így ez a nap szervezés szempontjából kissé zsúfolt lesz. Ezen a napon tartják a községi képviselő-testület ünnepi ülését. Ami ezzel kapcsolatban változott, az az, hogy a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadására nem az ünnepi ülés előtt kerül sor, hanem még az azt megelőző napon. Ennek szervezője továbbra is a Juhász Erzsébet Könyvtár, de a kiállításra és a díj átadására is a Művelődési Ház kiállítótermében kerül sor. A tavalyi évben jó ötletnek bizonyult, így idén is a Művésztelepen fogadjuk a testvértelepülések képviselőit, ahol munka jellegű megbeszélést tartunk. A Mézkarneválra augusztus 30-ig várjuk a karneváli csoportok jelentkezését. A karnevál útvonala változatlan maradt. Idén is lesz kézművesvásár, amit Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetével karöltve szervezünk – nyilatkozta Csípe.

A Topolyai Napok, hasonlóan az elmúlt évekhez, idén is számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál. A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak programjaikra!