2024. április 25., csütörtök

Az IT-szakemberek itthon tartása érdekében

A Műszaki Tudományok Kara az egyik legnépszerűbb és a legtöbb hallgatót vonzó kar az Újvidéki Egyetem berkein belül; az intézményben októberben több, mint kétezer-négyszáz első éves hallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait. Az információtechnológiai szektor fejlődésével párhuzamosan a jövőben a kar jelentősége is minden bizonnyal tovább növekszik. Éppen ezért nagy jelentőséggel bír az, hogy csütörtökön a Műszaki Tudományok Kara és Szabadka Város együttműködési szerződést írt alá.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, valamint dr. Rade Doroslovački egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara dékánja. A szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón mindkét fél képviselője örömét fejezte ki a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az együttműködés lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatal szakemberek itthon jussanak munkához.

– Ez az együttműködési szerződés is azt bizonyítja, hogy Szabadka továbbra is intenzív kommunikációt és együttműködést folytat a felsőoktatási intézményekkel. Ezen együttműködéssel a helyi önkormányzat munkáját egy magasabb szintre szeretnénk emelni. A mai aláírás egy hosszú folyamat végére tesz pontot, hisz több, mint egy éve keressük a megfelelő együttműködési lehetőséget, mindezt azért, hogy a kar szabadkai hallgatóit megtartsuk, hogy helyben munkához tudjanak jutni – fogalmazott a polgármester.

Rade Doroslovački kifejtette, hogy a karnak 1200 alkalmazottja és több, mint 14 000 hallgatója van, és több céggel is szoros együttműködést ápolnak.

– Több, mint száz, az IT-szektorban tevékenykedő céggel vagyunk kapcsolatban, ezek négyezernél is több informatikai szakembert alkalmaznak, és jelentős mértékben vesznek részt Újvidék Város költségvetésében. Amennyiben ezen cégeknek sikerülne Szabadkán is megjelenniük, ugyanilyen módon tudnák segíteni a várost. Ez az együttműködés rendkívül fontos a műszaki tudományok számára, hisz a hallgatóink esetében nagy jelentőséggel bír a gyakorlat megszerzése is – fogalmazott Rade Doroslovački.