2024. április 25., csütörtök

Megtörtént a táblacsere

Újra háromnyelvű táblák Szabadka és Palics határán
(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt napokban nagy port kavart a Szabadka és Palics határán kihelyezett településjelző táblák esete. Mint ismeretes, az újonnan kihelyezett táblákon a települések neve csak szerbül, cirill és latin betűs írásmóddal volt feltüntetve. Az eset nemcsak a magyar médiában talált visszhangra, hanem a szerb hírportálok is foglalkoztak vele, és a cikkek alatt számos komment, hozzászólás jelezte, hogy a magyar közösség számára igenis nagy jelentőséggel bír, hogy nyelvi jogait mennyiben tartják tiszteletben, hogy a többségi nemzet képviselőinek nagy részéről is értetlenség övezte az esetet, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a toleranciát illetően bizony sok tanulnivalónk van még. A táblákkal kapcsolatban több politikai párt, csoportosulás is hallatta a hangját. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács részéről azt hallhattuk, hogy a problémát jelezték az illetékeseknek, akik részéről ígéretet kaptak arra, hogy a hibát orvosolni fogják, míg a Magyar Mozgalom tagjai otthon gyártott magyar nyelvű táblákat helyeztek ki a kérdéses helyszínen.

Az eset ezúttal pozitívan végződött, hisz az illetékesek néhány nap után lecserélték a táblákat, és így újra háromnyelvű táblák várják az utazókat.

Mi pedig abban reménykedünk, hogy csak egyszeri tévedésről van szó, és a jövőben nem lesz szükség közbenjárásra, médiavisszhangra, hogy egy-egy feladatot a törvényekkel összhangban oldjanak meg az abban illetékes szervek.