2024. április 25., csütörtök

Moholon újra két magyar első osztály nyílik

A Novak Radonić Általános Iskolában szeptemberben 48 elsős kezdi meg a tanulmányait – Rade Radulaški személyében új, megbízott igazgató irányítja az intézményt

Az új tanévtől a moholi iskolában 25 tagozaton összesen 379 diák kezdi meg vagy folytatja tanulmányait magyar és szerb nyelven. Köztük 48 elsős kisdiák, akiknek az ünnepélyes fogadását pénteken 18 órakor tartják meg az iskola sportcsarnokában. A diákok szeptember 3-án két váltásban kezdik meg a tanévet. Az elsősök és a harmadikosok a délutáni, a többiek pedig a délelőtti váltásban járnak.

Snežana Došić Szegeden lesz iskolaigazgató (Csincsik Zsolt felvétele)

Snežana Došić Szegeden lesz iskolaigazgató (Csincsik Zsolt felvétele)

A Novak Radonić iskolában az előző tanévhez hasonlóan alakul a diákok és az osztályok létszáma is – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól, aki időközben lemondott tisztségéről, mivel szeptembertől a szegedi szerb iskola vezetője lesz. Így az elkövetkezőkben helyette Rade Radulaški testnevelő tanár irányítja megbízott igazgatóként a moholi iskolát.

– A 2018/19-es tanévben körülbelül ugyanannyi tanulója lesz az iskolának, mint az előző tanévben. A szerb tannyelvű tagozatra 15 elsős kisdiákot írattak be, a magyar tannyelvűbe 33-at. Így ebben az évben két magyar osztály nyílik az iskolában, amire az elmúlt két évben nem volt példa. Az intézményben 25 tagozaton 379 diák tanul, közülük 172-en szerb és 207-en magyar nyelven. Lesz felnőttoktatás is, várhatóan 15 fő részvételével – tudtuk meg a távozó Snežana Došićtól, aki beszámolt a lemondása okáról és az új megbízatásáról.

– Egy évvel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy vállaljak el egy új munkát Szegeden, ahol szerb általános iskola nyílik. Felkértek, hogy a soron következő tanévtől legyek az intézmény vezetője. Az iskola a budapesti szerb iskolához tartozik, annak lesz a kihelyezett tagozata. Ez nagy kihívás számomra, hiszen a semmiből kezdjük az építkezést. Az új tanévben hat diákunk lesz. Az utánpótlást a Hunyadi téri óvoda kétnyelvű csoportja jelenti, amely a következő évekre biztosítja az intézménynek a tanulókat.

Szeptembertől 379 diák tanul a moholi Novak Radonić Általános Iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Szeptembertől 379 diák tanul a moholi Novak Radonić Általános Iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Bár az intézményt szerb iskolának hívják, de az ötödik osztálytól átalakul kétnyelvű iskolává, amelyben egyes tantárgyakat magyarul, másokat szerbül hallgatnak a diákok. Egyelőre a Moszkva körúton fogunk dolgozni, bérelt helyiségekben. Viszont a magyar állam megvásárolt egy épületet az iskolának a Kálvin téren. A magyar kormány emellett jóváhagyott 5 millió eurót az épület teljes körű felújítására. A következő évben már beköltözhetünk az óvodával együtt a felújított épületbe, ahol két óvodai csoport, valamint első és második osztály működik majd – közölte Snežana Došić, aki hozzátette, azt szeretné, ha a jövőben a szegedi és a moholi általános iskola együttműködne és testvériskolává válna.