2024. április 25., csütörtök
US OPEN

Györe magasabb szintre jutott

A zentai játékos következő ellenfele Richard Gasquet – Fucsovics nem vallott szégyent Đoković ellen

Bombameglepetés nélkül telt a US Open második, az időjárási viszonyok szerint forró játéknapja, amelyen az öt szerbiai közül három jutott be a 2. fordulóba, s kiesett mindkét magyar teniszező.

A mi fontossági sorrendünk alapján Györe László első Grand Slam-győzelme volt a nap eseménye, következett Novak Đoković nagyon nehéz meccse FucsovicsMártonnal, amelyben a magyar a harmadik játszma derekáig nagyszerűen tartotta magát, és 2:1-es vezetésre is állt, végül ellenállhatatlan hajrával mégis a volt világelső lépett tovább. Továbbjutott még Aleksandra Krunić, kiesett viszont Filip Krajinović, Viktor Troicki és Babos Tímea is. A legjobbak közül Roger Federer,Alexander Zverev, David Goffin, Kej Nisikori, Marin Čilić, illetve AngeliqueKerber, Caroline Wozniacki, Carolina Garcia, Petra Kvitová és Marija Sarapova is ott lesz a második körben.

A számítógépes játékok nyelvén Györe az első GS-győzelmével magasabb szintre lépett. A zentai teniszező az első két játszmában egy-egy esetben nyerte el az argentin LeonardoMayer adogatását, de mindkétszer az utolsó játékban szembesült breaklabdával, majd a harmadik játszmában 3:0-s vezetést hagyott kihasználatlanul. Mayer időközben sérülésre panaszkodott, és a 4. játszmában Györe 2:1-es vezetésénél bedobta a törölközőt. Györének ma a francia veterán Richard Gasquet lesz az ellenfele, aki kimondott esélyesnek számít. Ne feledjük, Mayer is az volt…

Đoković a nagy melegben jól kezdett és 5:2-re vezetett Fucsovics ellen, aki ugyan ekkor rendezte sorait, de az első játszmát már nem menthette. A másodikban Novak teljesen kimerültnek látszott, sorozatban gyártotta az önhibákat, így a kedvező benyomást keltő Fucsovics egyenlített, majd a harmadik szettben is 4:2-re vezetett. Ekkor fordult a kocka, Novak ismert stílusában teniszezett, zsinórban tíz játékot nyert, és a 2. fordulóban ma a Viktor Troickit könnyedén kiütő amerikai TennysSandgrennel játszik, akit két hónapja a wimbledoni 1. fordulóban simán vert.

Krajinović az első játszmában a vezetésért adogatott az ausztrál Matthew Ebden ellen, később 2:1-re vezetett, de a 4. játszmától már a sérülés határozta meg a sorsát.

Aleksandra Krunić kihasználta, hogy Bacsinszky Tímea formán kívül van, és a 2. fordulóban a belga veterán Kirsten Flipkensszel játszik, akit mindkét eddigi meccsükön le tudott győzni.

Külön történet Babos Tímea, aki minden lehető alkalmat kihagyott, hogy nyerjen a 11. kiemelt orosz Darija Kaszatkina ellen. Babos az első játszmában 4:1-ről, a döntő szettben pedig 4:2-ről bukott, közben a másodikban leadta az 5:2-es előnyt, de akkor 5:5 után még ki tudta harcolni a harmadik szett jogát.

Az este lapzárta után Dušan Lajović a 2. fordulóban a brit Cameron Norrie-vel játszott.