2024. április 25., csütörtök

Világ emberek nélkül

A színház görbe tükröt kell, hogy tartson a politikai események felé

A színháznak politikai színháznak kell lennie, hogy kritikát tudjon megfogalmazni egyes jelenségekkel szemben, ugyanakkor felnyissa a közönség szemét – hangzott el a soron következő 52. Bitef Színházi Fesztiválja sajtótájékoztatóján. Az emberek nélküli világ címet viselve a fesztivál olyan előadásokat hoz el Belgrádba, amelyek a gyűlöletbeszédre hívják fel a figyelmet, a világ előtt álló kihívásokra mutatnak rá, elgondolkodtatva a közönséget a körülöttünk történő események kapcsán.

Ivan Medenica, a fesztivál művészeti igazgatója rámutatott, habár több kritikus hangvételű európai előadást hívtak vendégül, nem az volt a cél, hogy az Európai Unió által állított értékek kapcsán fogalmazzanak meg kritikát, hanem éppen arra szeretnének rámutatni, hogyan és mi váltja ki, hogy feladjuk ezeket az értékeket. A fesztivál hagyományos kísérőrendezvényei beszélgetésre, eszmecserére is lehetőséget nyújtanak, így sor kerül egy beszélgetésre is Oliver Frlić rendezővel, akivel politikai és filozófiai kérdésekre keresik majd a választ.

Elmondta, az előadásoknak azonban nemcsak politikai jelentőségük van, hanem művészi szempontból is újdonságot hoztak a színpadra az idén is. Amíg tavaly az időkorlátokat akarták megdönteni a korlátlanul hosszú előadásokkal, ezúttal az installációk helyét keresik a színházban. A Bitef Fesztiválon három olyan előadást tekinthet meg a közönség, ami ötvözi a hagyományos színházi előadást, a multimediális, installációs elemekkel. Medenica kiemelte, miután Szerbiában színházi körökben az installáció még nem egy elfogadott módszer, külön vitafórumot szereznek erre a témára, amikor színházi szakemberek mondják el érveiket a színházat is érintő újítások kapcsán.

Alona Fisher Kamm, Israel belgrádi nagykövete éppen a Bitef repertoárján szereplő izraeli fiatal, ám rendkívüli sokoldalúságával elismerést szerzett művész, Nadav Barnea rendezésében készült Pa'am (Valamikor régen) című előadásról beszélt, amely a múlt és a jelen, az élet és a halál összefonódását mutatja be, installációs elemekkel.

Anne-Lorraine Vigouroux, a belgrádi Francia Intézet kulturális attaséja elemezte a fesztivál nyitóelőadását, a Suite N°3 ‘Europe’ (Folytatás 3 Európa), amelyben a rendező, Joris Lacoste, olyan beszédeket gyűjtött össze, amelyek tele vannak gyűlölettel. A rendező ez által kívánja ráébreszteni a közönséget a kollektív gondolkodásra.

Frank Baumann, a belgrádi Goethe Intézet igazgatója ugyanakkor a Bitef Fesztivál jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, a társadalomkritikus szemléletének alakításában nagy jelentőséggel bír a politikai események iránt megfogalmazott kritikus fellépés. Kiemelte, többségünk úgy éli le az életét, hogy nem vesz tudomást a környezetének történéseiről. Bezárkózunk, ám ezáltal távol tartjuk magunkat az azonos gondolkodásúaktól is. Németországból két előadás érkezik a fesztiválra, egyiket az intézet támogatja. Mindkettő másfajta tematikát dolgoz fel, de mint mondta, a fesztivál előnye az, hogy a vélemény sokszínűségét mutatja be, illetve az ellentmondásokat.

A jegyek már megvásárolhatók a sokat ígérő Bitef Fesztiválra, ami szeptember 13-án kezdődik és 22-ig tart. Az előadások ára nem egységes, vannak olcsóbb és drágább előadások, illetve az idén először kedvezményt is adnak a szervezők, ha például a színházkedvelők jegyet váltanak mindhárom, installációval színezett előadásra, akár 30 százalékos kedvezményt is kaphatnak.