2024. április 19., péntek

Öt hallgatónak összesen egymillió dollár értékű ösztöndíj

Már pályázhatnak az érdekeltek a hazai–ausztráliai doktori képzésre
Dr. Dušan Nikolić

Dr. Dušan Nikolić

A Sydney Macquarie Egyetem az Újvidéki Egyetem öt egyetemi hallgatójának doktori képzésére személyenként 200 000 ausztráliai dollárt biztosított. Dr. Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, az Újvidéki Egyetem és a Sidney Macquarie University 2018 elején aláírt memoranduma értelmében elkezdődött a két intézmény közötti együttműködés. A tekintélyes, ausztráliai egyetem 1964-ben azzal a céllal alakult, hogy felismerhető, fejlett intézmény legyen, amelynek keretében fejlesztik az interdiszciplináris és multidiszciplináris tanulmányokat. Az egyetem időközben a tudományok terén ragyogó reputációt ért el. Ennek az intézménynek minden kutatása teljesen összhangban van a világon érvényes legmagasabb szabványokkal, vagy még azokon is túltesz. A Macquarie egyetem több mint száz kutatója a világ legjobb kutatóinak 1 százalékához tartozik.

A Sydney Macquarie Egyetem akadémiai közösségét 100 ország 40 000 egyetemi hallgatója és 2000 egyetemi tanára, segédtanára, kutatója és más munkatársa alkotja. Az egyetemvárosban, illetve annak közvetlen közelében több mint 300 vezető cégnek van székhelye.

Az említett ösztöndíj fedezi a retúr repülőjegyet, szemeszterenként a 30 000–40 000 ausztráliai dollár értékű tandíjat, továbbá az elszállásolás, az élelmezés, az egészségügyi biztosítás költségeit, amelynek fedezésére évente 27 000 ausztráliai dollárt biztosítanak. Ettől függetlenül a Macquarie egyetem az ösztöndíjasoknak lehetővé teszi, hogy részt vegyenek belföldi és külföldi nemzetközi tudományos összejöveteleken, ahol bemutatják a tudományos-kutatói munkájuk eredményeit. Az említett ausztráliai egyetem fedezi a kotizáció, az utazás, elszállásolás és étkezés költségeit is.

Az ösztöndíjasok részt vesznek a HDR-Higher Degree Research kutatásokban azokon a területeken, amelyeken a Macquarie egyetemnek egyik vezető szerepet tölt be a világon. Az ösztöndíjra pályázóktól az angol nyelv és különösen az angol szakkifejezések jó ismeretét várják el.

Az ösztöndíj használói a doktori akadémiai tanulmányokra iratkoznak be mind a két egyetemen. A tanulmányok egy részét az Újvidéki Egyetemen, a másik részét a Macquarie egyetemen valósítják meg, a két egyetem egy-egy mentora vezetésével. Az ösztöndíjasok megszerzik mind a két egyetem oklevelét, amelyen fel lesz tüntetve a két mentor felügyelete.

A pályázók között elsőbbséget élveznek azok, akik kutatómunkával foglalkoznak az Újvidéki Egyetem Stratégiai és Tudományfejlesztési Központjában, méghozzá az új anyagok és nanotechnológia, az információs és telekommunikációs technológia, a biotechnológia, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológia, az energetikai biztonság és a megújuló energiaforrások, az életkörülmények és a fenntartható fejlődés, vagy a társadalmi közösségek stabilitása és a geopolitika területén.

Az ösztöndíjra pályázóknak a következő dokumentumokat kell elküldeniük: 1. az ösztöndíj-kérelmet, amelyben a kérelmező kijelenti, hogy ismeri mind a két egyetemnek a doktori akadémiai tanulmányokra vonatkozó szabályait, s hogy azokat betartja, ha megnyeri az ösztöndíjat; 2. rövid szakmai életrajzot. 3. bizonylatot arról, hogy a pályázó az Újvidéki Egyetemen beiratkozott a doktori képzésre, és feltüntetni a doktori képzés helyét, időtartamát; 4. mind a két egyetem javasolt mentorainak kijelentését arról, hogy elfogadják a mentori tisztséget; 5. a jelöltnek mind a két egyetemen való részvételének és kutatómunkájának tervét.

A jelentkezést a fentebb felsorolt szükséges dokumentációval együtt kell eljuttatni a csns@uns.ac.rs címre. Bővebb tájékoztatatás az ausztráliai egyetemről a www.mq.edu.au/research honlapon olvasható.

A előzetes szelekciót az Újvidéki Egyetem Stratégiai és Újvidéki Egyetem Stratégiai és Tudományfejlesztési Központjában (Centar za strategijske i napredne studije Univerziteta) végzi, a végleges döntést pedig a Sydney Macquarie Egyetem hozza meg. A sikeres pályázókat e-mailben értesítik a további teendőkről.