2024. április 20., szombat

Esős falunap

Újkenyér-ünnepet és falunapot tartottak Zentagunarason – Csak az időjárás tudott véget vetni a jó hangulatú rendezvénynek

Hétvégén zajlott a XVII. Újkenyér-ünnep és falunap Zentagunarason. A kétnapos rendezvény szombaton kezdődött a sportnappal, vasárnap pedig egész napos gazdag program várta a vendégeket.

A közönség a sátrak alól nézte a művelődési műsort (Lakatos János felvétele)

A közönség a sátrak alól nézte a művelődési műsort (Lakatos János felvétele)

A rendezvény vasárnap esti részén tiszteletét tette Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár, valamint Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke, és Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere köszöntötték a vendégeket.

Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke és a rendezvény főszervezője arról számolt be lapunknak, hogy az időjárás kicsit elrontotta az idei rendezvényt.

– A szombati és a vasárnap délelőtti programok minden probléma nélkül lezajlottak, és nagy számban érkeztek résztvevők, vendégek. A délutáni részben, a művelődési műsorok alatt már kicsit beleszólt az eső, így a közönség nagy része a sátrak alá húzódott. A színpadon 12 helyről érkezett művelődési egyesület mutatta be műsorszámát, és ez alkalommal az új kenyér felszentelése is a színpadon történt meg. Nagy számban jöttek össze kocsisok, akik a délután során körbevitték vendégeinket a faluban – mondta el Sipos, majd hozzáfűzte, hogy mivel Zentagunaras mezőgazdaságból él, ezért az új kenyér mindig is nagyon jelentős volt a falu életében. Ezért lett az új kenyér ünnepe egyben a falu napja is.

A vasárnap délutáni műsorrészt még meg tudták tartani a zentagunarasiak, de az esti sztárfellépőnek, Berecki Zoltánnak a koncertje a rossz idő és egy váratlan áramszünet miatt félbeszakadt. A főzőversenyt szerencsére még kora délután sikerült befejezni, és számos kiváló birkapaprikás született. A versenyt az oromparti Dús hús csapat nyerte Ősz Szabó Ferenc vezetésével, a második helyezett Bajtai Attila csapata lett, a harmadik pedig a Mucsi Sándor csapata Tornyosról. Különdíjat kapott Mucsi Tibor Tornyosról és Drenkovics Dániel Búránysorról. A vándorserleget ez alkalommal a Kárászi Borbarátok csapata nyerte. A legfiatalabb szakács Mucsi Sándor volt, a legidősebb pedig Sárvári Margit Orompartról. A főzőverseny nyereményeit a Pacséri Tófürdő, a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ és a zentagunarasi helyi közösség biztosította. Az Újkenyér-ünnep fő támogatói a tartományi kisebbségi titkárság és Topolya község önkormányzata voltak.