2024. március 28., csütörtök

Jónak ígérkezik a termés

Kapásnövény-fajtabemutatót tartottak Topolya községben – Kedvező tartományi támogatások a termelőknek

Napraforgóból az idén valószínűleg rekordtermést takaríthatnak be a gazdák Közép-Bácskában, elsősorban a kedvező időjárásnak köszönhetően.

A kapásnövények fajtabemutatójának helyszínén, a Topolya melletti mintaparcellákon 9 százalékos nedvességtartalom mellett 3,8 tonnás átlagot jegyeztek, ami azt jelenti, hogy a hozam sok esetben meghaladja a 4 tonnát, és a termés minősége is kiváló. Kukoricából és szójából is jó termés várható, hangzott el a hagyományos fajtabemutatón, melyet a Topolya közelében, a Krivajáról Felsőroglaticára vezető út mellett található mintaparcelláknál tartottak meg.

A napraforgófajtákat nem is tudták megtekinteni az érdeklődők, mert a napokban már betakarították, de Radomir Šuša, a szakszolgálat szakembere elmondta, hektáronként átlagosan 3,8 tonnát termett ez az olajnövény, amit 9 százalékos nedvességtartalom mellett mértek. Ez kiváló eredménynek tekinthető. Kukoricából és szójából is rekord, vagy rekord közeli eredményeket várnak. A kezdeti, áprilisban és májusban tapasztalt nehézségeket követően a továbbiakban optimális volt az időjárás és a csapadékeloszlás is.

A tengeri betakarítása még most kezdődik majd a korai fajtákkal, de a sok évi átlagnál magasabb hozamokra lehet idén számítani, ez volt a szakemberek és a termelők egybehangzó véleménye a szokásos Kukorica-fajtabemutatón. A rendezvényt ebben az évben is a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szervezte, és kukoricafajták és hibridek mellett napraforgó-, szója- és cirokfajtákat is teszteltek. Idén egyik újdonság volt az is, hogy azonos kukoricafajtákat más-más tápanyagellátás körülményei között termesztettek. Radomir Šuša, a szolgálat képviselője elmondta, hogy tíz növénynemesítő cég és intézet mintegy 100 kukoricahibridjét tekinthetik meg a mintaparcellákon, de több tíz napraforgófajtát, 21 fajta szóját, valamint takarmánycirkot és magcirok-fajtákat is bemutattak. A termelők és a szakemberek mellett a rendezvényen jelen voltak a Megatrend Egyetem topolyai Biofarming részlegének tanárai és egyetemistái is.

Marko Rovčanin tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is jelen volt és elmondta, hogy a tartomány idén 8,3 milliárd dinárt szán a termelők megsegítésére, jelenleg is mintegy 30 pályázati kiírás van még érvényben. Arra biztatta a termelőket, hogy pályázzanak, hiszen az előző évektől eltérően idén az 50 százalékos önrész helyett 30–40 százalék biztosításával is lehet már pályázni.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere elmondta, hogy minden év időjárása teljesen más, ebben az évben a kukorica kezdetben egyenetlenül fejlődött, majd később a csapadéknak és a kedvező hőmérsékleteknek köszönhetően szépen fejlődött, jó terméseredményekre lehet számítani. Áprilisban hirtelen nagyon meleg lett, az egyenetlen kelés később azt szokta eredményezni, hogy a kukorica egyenetlenül is termékenyül meg, de idén végül nem ez történt, az is megeshet, hogy a 2016-os terméseredményeket is sikerül túlszárnyalni.

A szaktanácsadói szolgálat hatáskörébe tartozó Topolya és Kishegyes községek területén évről évre mintegy 35–40 ezer hektáron termesztenek kukoricát a rendelkezésre álló mintegy 70 000 hektárnyi művelés alatt álló területen. Megfigyelhető az olajrepce gyors térhódítása is, azonban nem a kukorica, hanem elsősorban a búza kárára döntenek a repce mellett a földművelők. Szerbiában idén összesen 900 ezer hektáron termesztenek kukoricát, ami mintegy 20 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest.