2024. április 19., péntek

Ne dobjuk a kukába!

Mi a teendő a lejárt szavatosságú gyógyszerkészítményekkel?

Sokan tartanak otthon különböző gyógyszerkészítményeket. Ehhez nem kell, hogy beteg legyen a háznál, hiszen egy időjárás-változás következtében fellépő fejfájásnál is jól jön valami fájdalomcsillapító. Azonban nagy azon betegek száma, akik olyan problémákkal küzdenek, amelyek rendszeres gyógyszerszedéssel járnak. Így sok háznál egész kis gyógyszertár halmozódik fel. Mi a teendő akkor, ha a sok gyógyszer között lejárt szavatosságú gyógyszerre bukkanunk? Erről kérdeztük Jelena Pavlović gyógyszerészt, a Szabadkai Gyógyszertárak tájékoztatással megbízott vezetőjét.

A gyógyszertárak kötelesek átvenni a lejárt szavatosságú gyógyszereket (Fotó: Patyi Szilárd)

A gyógyszertárak kötelesek átvenni a lejárt szavatosságú gyógyszereket (Fotó: Patyi Szilárd)

– Nekünk, gyógyszerészeknek a munkánk része, hogy tájékoztassuk vásárlóinkat és betegeinket arról, hogy a nálunk vásárolt gyógyszereket hogyan tárolják otthon. A legfontosabb tudnivaló, hogy száraz helyen tartsuk az orvosságokat, óvjuk a magas hőmérséklettől és a nedvességtől. Arra is ügyelni kell, hogy a gyermekek ne tudjanak hozzáférni. Legjobb, ha egy magas polcra tesszük, ahol a legkisebbek már nem tudják elérni. Erre azért fontos felhívni a figyelmet, mert sok jelentést kaptunk olyan esetekről, amikor gyermekeknél mérgezés lépett fel, mert gyógyszerekkel érintkeztek.

Ezenkívül fontos szempont még, hogy a megvásárolt gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásban őrizzük, így mindig láthatjuk a szavatossági idejét. Ajánlatos időnként ellenőrizni a szavatossági időt, hogy biztosak lehessünk abban, a gyógyszer még használható. Azon gyógyszerkészítmények esetében, amelyek nyithatók, mint a szemkenőcsök, fül- és szemcseppek, fel kell jegyeznünk a felbontási idejét, mert ezeken a gyógyszereken feltüntetett szavatossági idő nem érvényes a felnyitás után. Például a gyermekeknek való egyes szirupok a felnyitás után csak hét napig állnak el, és hűtőszekrényben kell tárolni őket. Erre mi a gyógyszertárakban mindig felhívjuk a figyelmet – ismertette Jelena Pavlović, kitérve arra, hogy felesleges gyógyszereket felhalmozni otthon.

Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

Az illetékes azt is elmondta, hogy ha valamilyen elváltozást észlelünk a gyógyszerkészítményeknél, például észrevesszük, hogy a szirup színe vagy sűrűsége megváltozott, vagy ha az orvosság morzsálódik, akkor forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez.

– Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy azokat a gyógyszerkészítményeket, amelyeknek lejárt a szavatossági ideje, ne dobjuk kukába vagy lefolyóba. Manapság a világon nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, mindenekelőtt a gyógyszeripari hulladékok elleni védekezésre. Ha ezek a hulladékok érintkezésbe kerülnek a vízzel vagy a talajjal, akkor mindannyiunk egészségére kihatnak.

A hatályban lévő törvényi előírások szerint Szerbia minden gyógyszertárának kötelessége a polgároktól átvenni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. A Szabadkai Gyógyszertárakban külön eljárás létezik a gyógyszeripari hulladékok kezelésére, és külön ezzel a feladattal megbízott felelős személy dolgozik nálunk. Tehát a város polgárai a Szabadkai Gyógyszertárak mindegyik gyógyszertárába behozhatják a lejárt szavatosságú gyógyszereiket. Ez nem vonatkozik az egészségügyi hulladékra, mint amilyenek például az injekciós tűk vagy az eltörött lázmérők – magyarázta a gyógyszerész, és elmondta, hogy a néhány napja lejárt szavatosságú gyógyszereknek nem feltétlenül van káros hatása, de ezek a gyógyszerek elveszítik hatékonyságukat, és a betegek számára ez veszélyes lehet.

Jelena Pavlović elmondta, hogy a szabadkai vásárlók és betegek minden évben egyre tudatosabbak, köszönhetően a Szabadkai Gyógyszertárak által szervezett felvilágosító akcióknak. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a Szabadkai Gyógyszertárak az elmúlt évben 400 kilogramm gyógyszeripari hulladékot gyűjtöttek össze, ami 100 kilogrammal több, mint 2016-ban.

Nyitókép: A gyógyszertárak kötelesek átvenni a lejárt szavatosságú gyógyszereket (Fotó: Patyi Szilárd)