2024. április 24., szerda

Megújul a Távfűtőművek kéménye

Vidékünkön a fűtési idény hivatalosan október 15-én kezdődik és április 15-én végződik. Természetesen ezen időpontok nincsenek kőbe vésve, hisz az időjárási körülmények függvényében változhatnak is, mint például tavaly, amikor a későőszi magas hőmérsékletek nem tették indokolttá a fűtés megkezdését. A fűtési idény befejeztével lehetőség nyílik az adott fűtési rendszer átvizsgálására, és az esetleges felújítási, modernizációs munkálatok elvégzésére. Így van ez a szabadkai Távfűtőművek esetében is, amely közvállalat a nagyobb beruházásait a nyári hónapokban igyekszik véghezvinni. A cég idei legnagyobb horderejű beruházása a főkazán kéményének felújítása, amellyel kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartottak. A média képviselőinek Dervo Ahmetović, a vállalat igazgatója, valamint Davor Andrašić, a cég műszaki igazgatója beszélt a részletekről.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint megtudtuk, a szóban forgó kéményt 1988-ban kezdték el építeni, és az építési munkálatok 1989 tavaszán fejeződtek be. A kémény az akkori igényeknek megfelelően lett kialakítva, és az a rendszer a maihoz képest rendkívül magas hőmérsékletű, 200 Celsius-fokos égéstermékeket produkált. A rendszert akkor fűtőolajjal működtették, és 1992-ben váltottak át gázra, amely szintén magas hőmérsékletű égéstermékeket produkált. 2004-től, egy újabb modernizációt követően, lehetőség nyílt arra is, hogy az égés nyomán keletkezett égéstermékek hőjét is hasznosítsák, és ennek köszönhetően a kiáramló füst hőmérséklete lényegesen lecsökkent, ez ma már 60 Celsius-fok körül mozog. Ez pozitív irányba mozdította az energiahatékonyságot, másrészt szükségessé tette a korábbi rendszer bizonyos elemeinek felújítását. Így szükségessé vált a kémény felújítása is.

– A munkafolyamat jelenleg is zajló fázisában a kémény belsejébe fém alapú betéteket helyezünk, hogy ezzel is megóvjuk a kémény szerkezetét, és megakadályozzuk a beton további romlását. A fűtési rendszerünk rendszeres évi felújítási munkálatai a vége felé közelednek. Azok még az előző fűtési idény végén elkezdődtek, hisz a rendszert működés közben kellett vizsgálnunk – mondta Davor Andrašić. A műszaki igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a rendszer felújítása jó ütemben halad, így az a fűtési idény kezdetére készen áll arra, hogy hat hónapon keresztül folyamatosan üzemeljen.

A kémény felújítása megközelítőleg 20 millió dinárba kerül, amit a Távfűtőművek a saját költségvetéséből fedez, csakúgy, mint az egyéb felújítások költségeit.