2024. március 28., csütörtök
HORVÁTORSZÁG

Božinović: nem torlódhatnak fel nagy számban migránsok az országban

Horvátország nem engedheti meg magának, hogy területén nagy számban torlódjanak fel a migránsok, ezzel ugyanis nehezen tudna megbirkózni - mondta Davor Božinović horvát belügyminiszter a Globus című hetilapban szerdán megjelent interjújában.

"Amennyiben Szlovénia, Ausztria és Németország készek lennének a migránsokat befogadására, mi nyitva tartanánk számukra az utat" - mondta a miniszter. Ez lenne szerinte a könnyebb feladat, mivel egyszerű szállítási, logisztikai feladatról lenne szó. Ugyanakkor leszögezte, hogy Európában ma már senki nem akar illegális migránsokat, Horvátország pedig nem engedheti meg magának, hogy területén nagy számban torlódjanak fel az illegális bevándorlók.

A miniszter mindazonáltal visszautasította a hazai és külföldi civil szervezetek azon állításait, hogy Horvátország erőszakkal fordítja vissza a határról a migránsokat, és nem biztosítják számukra a menedékkérelem beadásának lehetőségét. Božinović szerint a vádakat a migránsok szemszögéből kell vizsgálni.

"Saját elmondásuk szerint eddig több országban is akadálytalanul közlekedtek, és most csodálkoznak, hogy a horvát rendőrség miért nem engedi vagy szállítja őket tovább Európába" - hangsúlyozta.

Azok, akik a szigorú határvédelem miatt támadják a horvát rendőrséget, figyelmen kívül hagyják azt, hogy valójában gazdasági és illegális bevándorlókról van szó, akik gyakran visszaélnek a nemzetközi védelem intézményével - vélte. A tárcavezető szerint ők meghamisítják adataikat vagy szándékosan megsemmisítik személyes okmányaikat, és olyan területekről érkeznek, ahol nincsen veszélyben az életük vagy a biztonságuk.

A miniszter szerint amennyiben Bosznia-Hercegovinán keresztül nyitva állna az út Horvátországba, elképzelni is nehéz, hogy hány ember venné az irányt a horvát határ felé. "Ezért mi az intézkedéseinkkel el akarjuk bátortalanítani őket" - hangoztatta Božinović, aki szerint Horvátország tudatosan építi Európa egyik legerősebb határőrségét - amely 6500 főből áll -, valamint készít rendszeresen kockázati elemzést, és annak eredményeként erősíti és látja el a határőröket felszereléssel a veszélyeztetett területeken.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy ebben az évben összesen 3421 migránst tartóztattak fel a boszniai-horvát és a boszniai-szerb határon, ami 25 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idén közel 72 százalékkal nőtt a letartóztatott embercsempészek száma is.