2024. március 29., péntek

Hamenei: Teherán kiléphet az atomalkuból

Az Egyesült Államokat követően Irán is kiléphet az iszlám köztársaság atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból, ha az már nem szolgálja az érdekeit – hangsúlyozta Ali Hamenei ajatolláh, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője ma a honlapján megjelent közleményében, további kételyeket támasztva a megállapodás megmentésén fáradozó európai államok tárgyalásaival kapcsolatban.

„Az atomalku eszköz, nem cél, s ha egyszer levonjuk a következtetést, hogy nem szolgálja többé nemzeti érdekeinket, akkor ki is léphetünk belőle” – olvasható Hamanei közleményében.

Az ajatolláh szerint Teheránnak fel kell adnia a reményt, hogy Európa megmentheti a megállapodást. Haszan Róháni iráni elnökkel és kabinetjével tartott egyeztetésén kijelentette: Teherán semmilyen szinten sem fog tárgyalásokba bocsátkozni tisztességtelen amerikai tisztségviselőkkel, hogy újabb egyezséget kössön nukleáris programjáról.

Azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött többhatalmi megállapodásból, és augusztus elején újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciók egy részét az iszlám köztársasággal szemben, a megállapodás többi aláírója (az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió) azon van, hogy életben tartsa az atomalkut.

Mohammad Bagerí iráni vezérkari főnök a nap folyamán azzal fenyegetett, hogy a nemzetközi jog megsértése esetén Irán ellenállásába fognak ütközni a külföldi államok fegyveres erői.

„Haditengerészeti erőink képességei nem engedik Irán ellenségeinek, hogy zavartalanul ténykedjenek a Hormuzi-szoros térségében” – hangoztatta Bagerí.

Irán térségbeli riválisa, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere kedden úgy vélekedett, hogy a fenyegetések ellenére Teheránnak nincsenek meg az eszközei, hogy részben vagy egészében lezárja a Báb el-Mandib-, illetve a Hormuzi-szorost. Ibrahim al-Muhanna nyilatkozatában Alireza Tankszíri admirálisnak, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti erői vezetőjének bejelentésére reagált, miszerint Irán teljes ellenőrzése alatt tartja a Perzsa-öblöt.

Róháni és az iszlám köztársaság több magas rangú tisztségviselője, valamint az iráni Forradalmi Gárda is kilátásba helyezte, hogy elvágják a Perzsa- (Arab-)öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot.