2024. április 25., csütörtök
SZÍRIAI VÁLSÁG

Lavrov: Likvidálni kell a terroristákat Idlíbben

A „terrorista tályogot” likvidálni kell a szíriai Idlíb tartományban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma a szaúd-arábiai hivatali partnerével, Ádel al-Dzsubeirrel folytatott moszkvai tárgyalásai után.

Lavrov kifejezte reményét, hogy a nyugati országok nem akadályozzák majd a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra Front) elleni műveletet Idlíbben. Mint mondta, Oroszország azt szorgalmazza, hogy a szíriai ellenzék fegyveresei mielőbb különüljenek el a terroristáktól.

Az ENSZ 800 ezer menekülttel számol

Hozzávetőleg 800 ezer ember kényszerülhet menekülésre, ha a szíriai kormányerők offenzívát indítanak Idlíb tartományban – közölte ma az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szíriai irodájának szóvivője.

Linda Tom szerint humanitárius katasztrófa lenne, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök valóra váltaná fenyegetését, s támadást indítana a lázadócsoportok uralta északnyugat-szíriai tartomány ellen.

A segélyre szorulók száma drámai mértékben megnövekedne – emelte ki Linda Tom.

Az OCHA szerint mintegy 3 millió ember él Idlíbben, valamint a felkelők által ellenőrzött térségekben a szomszédos Hama, Aleppó és Latakia tartományok területén. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkezett menekült az ENSZ-hivatal szerint. A civilek számára létszükséglet az Idlíbbel szomszédos Törökországból érkező élelmiszer, gyógyszer és más humanitárius szállítmányok, amelyekről minden hónapban az ENSZ és más segélyszervezetek gondoskodnak.

A szíriai vezetés ugyanakkor már összevonta a támadáshoz szükséges erőket, s meg is kezdte a légicsapásokat. Törökország hetek óta azon van, hogy a rendelkezésére álló diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen.

Ankara részben attól tart, hogy a harcoknak számos civil áldozatuk lehet, másrészt újabb menekülthullám indul el a török határok felé. A török vezetés elővigyázatosságból további csapatokat, hadfelszerelést és páncélozott járműveket irányított át Idlíbbe.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Aszad megelégszik a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) ellen irányuló korlátozott művelettel. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott iszlamisták kiterjedt területeket ellenőriznek Idlíbben.