2024. március 29., péntek

Donald Trump: az alapvető szabadságjogok kerülnek veszélybe, ha a demokraták győznek a félidős választásokon

Az alapvető szabadságjogok kerülnek veszélybe, ha a demokraták győznek a félidős választásokon - mondta Donald Trump amerikai elnök egy zártkörű díszvacsorán evangéliumi keresztény vezetők előtt.  

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

A republikánusok biztos szavazótáborát képviselő evangéliumi keresztény közösség vezetőit az elnök hétfőn este a Fehér Házban díszvacsorán látta vendégül, és bár a rendezvény zártkörű volt, beszédének részletei  szerdán kiszivárogtak az amerikai sajtóba.
Trump arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a novemberi félidős - tehát az elnöki ciklus félidejében - tartott választásokon a demokraták győznének, akkor politikáját szerinte erőszakkal megváltoztatnák. "Elképzelhetetlen szintet ért el a gyűlölet és a düh" - mondta, és azt fejtegette, hogy a választás nem egyszerűen róla és politikájáról szóló népszavazás lesz, hanem egyúttal népszavazás "a vallásotokról, a szólásszabadságról és az alkotmány első kiegészítéséről" (amely az alapvető szabadságjogokat garantálja).
"Mindent felforgatnak, amit eddig csináltunk, és ezt gyorsan és erőszakkal teszik majd. Nézzék csak meg az Antifát, azok erőszakos emberek" - utalt Trump az Antifa rövidítéssel ismert, antifasisztának nevezett és elemzők által szélsőbaloldalinak minősített csoportokra.  
A CBN keresztény televízió információi szerint kormánya eredményeként említette a kiállást a vallásuk miatt üldözöttekért. Kitért arra, hogy Észak-Koreából sikerült hazahozni amerikai foglyokat, köztük egy lelkipásztort is, valamint közölte, hogy a kormányzat jelentős előrehaladást ért el a török földön fogva tartott Richard Brunson baptista tiszteletes szabadon bocsátása ügyében is.  
Trump sürgette az evangéliumi keresztény vezetőket, hogy tegyenek meg mindent az ingadozó, bizonytalan szavazók meggyőzéséért. A jelenlévők tekintélyére apellálva úgy fogalmazott: "itt olyan emberek ülnek, akik több mint 200 millió amerikaihoz szólnak prédikációikkal".