2024. március 28., csütörtök

Šutanovac: A kötelező katonai szolgálatot azok vezetnék be újra, akik maguk nem voltak katonák

Dragan Šutanovac volt védelmi miniszter, a Demokrata Párt korábbi elnöke az N1 televízión tett vendégszereplése során kijelentette, ellenzi a kötelező katonai szolgálat bevezetését. Szerinte ez az ötlet csak médiahasználatra jó, erősen kétséges, hogy bármikor is megvalósulhat.

Szerinte inkább arra kellene törekednie az államnak a kötelező katonai szolgálat bevezetése helyett, hogy befejezze a katonaság professzionalizációját, megemelje a katonák életszínvonalát és aktív tartalékos összetételt állítson fel.

Elmondta, a sorkatonaság visszaállítása nem egyszerű, az ötlet médián keresztül történő propagálása csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet Koszovóról. Šutanovac szerint a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése a katonaság minőségének esetében hatalmas visszalépés lenne, míg a fiatalokat, akiknek nincs ehhez kedvük, csak arra ösztönözné, hogy még nagyobb számban hagyják el az országot. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben több ezer fiatal férfi esetében rendeltek el amnesztiát, mert a kilencvenes években a katonai szolgálat elől külföldre menekültek.

– A NATO-ban sziget lettünk. Nem látom annak okát, hogy a hadsereget erősíteni kellene, inkább a katonaság munka- és életkörülményeit kellene magasabb szintre emelni – mondta Šutanovac, majd hozzáfűzte, a sorkatonai szolgálat újra bevezetését éppen azok hangoztatják a legjobban, akik maguk sem voltak katonák. Hangsúlyozta azt is, hogy a sorkatonából soha nem lesz jó katona, mert csak a naptárt tartja a kezében, míg a profinak ez önként vállalt hivatás.