2024. április 25., csütörtök

Utolsóból első

Tavaly a Srbijagas volt a legnyereségesebb közvállalat

A szerbiai közvállalatok 2017-ben 23,7 milliárd dinár nettó nyereséget könyveltek el, ennek legnagyobb részét az egykori legnagyobb veszteséges, a Srbijagas. A Gazdasági Minisztériumban a Blicnek elmondták: a 37 állami alapítású közvállalatból 31 zárta a múlt évet pozitív pénzügyi eredménnyel, 6 pedig veszteséggel.

A legsikeresebbek élén álló Srbijagas 16,7 milliárd dinár nyereséget jegyzett, mögötte messze lemarad a második helyezett villanygazdasági közvállalat, az EPS, amely 6,4 milliárdot valósított meg, harmadik 3,1 milliárddal a Jugoimport SDPR, majd az EMS (Elektromreža Srbije) következik 3 milliárddal, az ötödik pedig a Szerbiai Posta 2,2 milliárd dináros nyereséggel. A közvállalatok megvalósított nyeresége tavaly 56 százalékkal nagyobb volt a tervezettnél.

„Az állami alapítású közvállalatok évről évre sikeresebbek. A kedvező fordulat az után állt be, hogy a Gazdasági Minisztérium meghatározta az irányelveket és utasította a vállalatokat, hogyan alakítsák ügyviteli politikájukat és a terveiket” – nyilatkozta a Blicnek Dragan Stevanović, a szaktárca államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a közvállalatok még több mint 65 milliárd dinár nettó veszteséget mutattak ki, a legnagyobbat, 51,4 milliárdot a Srbijagas. 2015-ben, a szigorított irányelvek alkalmazásának első évében átbillent a mérleg, és 2,5 milliárd dinár nyereséget könyveltek el. 2016 végén 4,4 milliárdra rúgott a profit, tavaly pedig ugrásszerűen 23,7 milliárd lett a haszon.

A Gazdasági Minisztériumban azt mondják, a kedvező irányzat az idén is folytatódik, az első negyedévben a 37 közvállalat 16,4 milliárd dinár nyereséget mutatott ki, 22 százalékkal többet a tervezettnél.