2021. május 13., csütörtök
ARETHA FRANKLIN

Csak egy kis figyelmet

Holnap helyezik örök nyugalomra Aretha Louise Franklin amerikai énekesnő-dalszerzőt, aki a közelmúltban, 76 éves korában, költözött el végleg közülünk. A gospel- és blueseredetű soul stílus királynőjének titulált, több mint öt évtizedes alkotói-előadóművészi pályát maga mögött hagyó művésznő esetében különösen helyénvaló az „elköltözött” kifejezést használni az „elhunyt” helyett, hisz ez utóbbi valami véglegesre, visszavonhatatlanra utal, az „elköltözés” pedig egy folyamatnak, örökös mozgásnak a része, s Aretha életére és munkásságára ez fokozottan igaz. A Memphisben született hölgy élete során számtalanszor költözött, több amerikai nagyvárost is otthonának tudhatott, mígnem Detroit bizonyult számára a végső állomásnak. Zenéjében is hasonlóképp utazgatott a stílusok között. Tizenkét évesen, nyilván elsősorban prédikátor édesapja ösztönzésére, gospel stílusú dalokkal kezdte énekesi pályafutását, majd, valószínűleg részben énekes-zongorista édesanyja hatására, egyéb zenei irányzatokba: a bluesba, a soulba, a dzsesszbe és az R&B-be is belekóstolt. Kialakult zenei stílusát leginkább a soul és a gospel keveredése jellemezte.

„Életre kel az amerikai történelem, amikor Aretha énekel. Senki nem testesíti meg tökéletesebben az afroamerikai spiritualitás, a blues, az R&B és a rock and roll közti kapcsolatot... azt a folyamatot, amely során a sok nehézség és bánat egyfajta szépségbe, életerőbe és reménybe vált át” – mondta Barack Obama akkori amerikai elnök három évvel ezelőtt, Aretha Franklin egyik fellépését követően. Ebben az obamai gondolatban benne van nemcsak az egész „Aretha Franklin-jelenség” sommás összefoglalása, hanem egyszersmind alá is támasztja, miért nem lehet Aretha kapcsán a végességet, a lezártságot emlegetni, sokkal inkább az öröktől való, nagybetűs zenével lehet őt kapcsolatba hozni, hiszen mindaz, amit alkotott, túlmutat önmagán, túl az emberi mulandóságon is. Ha a videómegosztó portálokon megtekintjük Aretha Franklin egy-egy fellépésének, dalának videóanyagát, akkor nemcsak egy tollakkal ékesített, bundába bugyolált, karizmatikus díva jelenik meg előttünk, hanem amint leül zongorája mellé, végigfutnak ujjai a billentyűkön, és jellegzetes mezzoszopránján énekelni kezd – megtörténik az átlényegülés. Onnantól lehullanak a nagyvilági nő allűrjei, és csak a zene hömpölyög, árad, akár a folyó, és olyan lesz a dal, akár egy végtelen ima, emelkedett fohász.

Az érzelmes előadásmód Aretha Franklin egész művészi pályáját jellemezte, amely, néhány hullámvölgyet leszámítva, sikeres volt és gyümölcsöző. Az aktív évtizedek alatt ugyan váltott néhány lemezkiadót, menedzsert és szövegírót, de a siker hosszabb időre nem hagyta el. 44 alkalommal jelölték Grammy-díjra, melyekből tizennyolcat nyert el. 75 millió példányszámban értékesített lemezeivel minden idők egyik legsikeresebb előadójának számít. Számos elismerése közül kiemelendő, hogy az első női előadóként választották be a Rock & Roll Hírességek Csarnokába; a Rolling Stone magazin megválasztotta minden idők legjobb énekesének; szerepelt a Time magazin címlapján; csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán; a legmagasabb szintű, művészeknek szánt állami kitüntetést, a National Medal of Artsot személyesen az amerikai elnöktől vehette át; zenei munkásságáért tiszteletbeli doktorátust adományoztak neki több felsőoktatási intézményben; fellépett a londoni Royal Albert Hall színpadán II. Erzsébet brit királynő előtt, és énekelt Barack Obama amerikai elnök beiktatási ünnepségén; emellett Aretha Franklint a fekete Amerika egyik legjelentősebb hangjának, az amerikai polgárjogi mozgalmak egyik kulcsfontosságú személyének tartották. Ehhez Respect című dalfeldolgozásával járult leginkább hozzá, amelyben figyelmet, „csak egy kis figyelmet” kér a nők számára. A felvétel az R&B és a popdalokat rangsoroló listákon egyaránt listavezető volt, és Aretha Franklin egyik leghíresebb dalává vált. A későbbiekben a polgárjogokért folyó küzdelem és a feminizmus egyik legfontosabb himnusza lett.

76 év, 18 Grammy-díj, 42 stúdióalbum, rengeteg slágerlistás dal – azokból több tucat listavezető, két felbontott házasság, négy gyermek, kalandos, tragédiáktól sem mentes életút, gazdag zenei pálya, és egy Mars körül keringő kisbolygó, amely a nevét viseli – ez Aretha Franklinnek, a soul királynőjének hagyatéka. Úgy hiszem, „egy kis figyelmet” mindenképpen megérdemel.