2024. április 20., szombat

Alacsony árak, gyenge kereslet

Az idén 11. alkalommal találkoztak Vajdaság sertés- és juhtenyésztői Pacséron

Már régóta nem egyszerű a sertéstenyésztők dolga, mivel évszaktól függően az árak rendkívül ingadoznak.

A pacséri szakmai nap érdekessége volt a mangalica koca és 6 kismalaca (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri szakmai nap érdekessége volt a mangalica koca és 6 kismalaca (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A nyerészkedők folyamatos behozatala miatti piac bizonytalansága a felvásárlói szándékot is ingoványos talajon tartja hosszabb ideje. A helyzet azt eredményezte, hogy mára szinte kizárólag malacot éri meg nevelni, és ez az ágazat is csak akkor jövedelmező, ha legalább 30 egyedes anyaállománnyal rendelkezik a gazdaság, és biztos felvásárlóval. A juhok tenyésztése ezzel szemben stabilabb tevékenységnek tűnik az állami támogatás miatt, ami most még 10 anyajuh után jár. Ez is az egyik oka, hogy a 11. Pacséri Sertéskiállítás erre az évre már a juhokat is a figyelem középpontjába emelte, tudtuk meg Miklós Józseftől, a főszervező Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnökétől.

– Tudni való, hogy a sertések száma az utóbbi időben jelentősen lecsökkent a vidékünkön. Kicsi a kereslet és alacsonyak az árak, illetve azokat a sertéseket, amiket egyszer kivisznek a farmokról szállítás okán, a betegségektől való félelem miatt nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem vállalják vissza, és kénytelenek eladni őket a tenyésztők. A juhok egyedszáma a mi környékünkön – egyelőre – kisebb számban, de növekedőben van, illetve egyre többen foglalkoznak a tenyésztésükkel. A múlt évben még csak két jószágot mutattunk be, az idén nyolc kiállítónk tette közzé állományának a legjavát, vagyis mintegy 20 jószágot. Egyedenként a fajta előnyét, hátrányát és mindazt, ami miatt érdemes vele foglalkozni. A sertések közül azokat mutatjuk be, amiket a mi vidékünkön tenyésztenek, ezek főleg a húsdisznók. Az anyaállományból Landrace, Yorkshire és ezek keveréke lett kiállítva, a kanok közül Duroc, Hampshire sertés és azok keveréke. A rendezvényünk egyik idei érdekessége a Topolyáról érkezett mangalica koca, és szinte rekord számú 6 kismalaca – nyilatkozta a rendezvény főszervezője.

A kiállításon a környező községekből is jelen voltak az ágazatokban tevékenykedők. Így Vartus Szabolcs, a zentai Mezőgazdasági Tanácsadó Szakszolgálat Állattenyésztési Osztályának vezetője is.

– A sertések mellett láthatunk a közismerten legszaporább Romanov, Wittembergi, Bábolnai Tetra juhot, illetve többféle francia juh is megtekinthető. Pillanatnyilag a bárány ára is nagyon lent van, 200 dinárt kínálnak érte, ha egyáltalán kínálnak, mert hogy nem is nagyon keresik. Vajdaságban az állomány száma most nem csökken, ez annak köszönhető, hogy a törzskönyvezett anyajószágok után – egyelőre –10 egyedszám esetén, 7000 dináros támogatást kapnak a tenyésztők. A jövőben valószínűleg ezt felemelik 30-as egyedszámra. Az az összeg bőven lefedi a tartási költségeket, takarmányozást. Jelenleg a jelentősebb egyedszámmal rendelkezők meg tudnak élni a juhtenyésztésből, a kisgazdaságok, a 10-től 30-as egyedszámúak számára pedig jövedelemkiegészítő lehet a tenyésztésük. A kisebb gazdaságok főleg a helyi igényeket látják el, a nagyobb számúak már külföldre is szállítanak. Persze, volt ez másként is, hiszen korábban augusztus végén is volt érdeklődés a bárány iránt. A legnagyobb kereslet a nagyobb pravoszláv ünnepek környékén van. A török és az arab piac beindulását várjuk nagyon, hogy fellendüljön az ágazat – nyilatkozta a zentai Mezőgazdasági Tanácsadó Szakszolgálat Állattenyésztési Osztályának vezetője.

A 11. Sertés- és juhkiállításon mintegy 40 bográcsban rotyogott az étel, és több, mint 500 résztvevő fordult meg az idei szakmai napon Pacséron, a lóversenypálya melletti füves tisztáson. A helyi Mezőgazdasági Termelők Egyesületének rendezvénye megszervezését a tartomány, Topolya község önkormányzata és Pacsér helyi közössége, illetve a MIKRA Coop támogatták anyagilag.