2024. április 25., csütörtök

Megbízhatóság, kényelem és kedvező ár

Vasárnap 464 diák költözik be a szabadkai Középiskolások Diákotthonába

Hétfőn új tanév kezdődik a középiskolákban. A szabadkai Középiskolások Diákotthonában vasárnap 17 nevelő várja 464 diák beköltözését. Az új lakókat kényelmes szobák, informatikaterem, jól felszerelt tanulószobák, súlyzóterem, könyvtár és számos szakkör várja. Gyivánovity Róbertet, a diákotthon igazgatóját arra kértük, hogy mutassa be az intézményt.

Négyágyas szobákban alhatnak a középiskolások (Fotó: Gergely Árpád)

Négyágyas szobákban alhatnak a középiskolások (Fotó: Gergely Árpád)

– A szabadkai diákotthon jelenleg Vajdaság legnagyobb diákotthona. Néhány éve került bővítésre, amit Magyarország Kormánya is támogatott. A bővítésnek köszönhetően 114 tanulóval növekedett az intézmény létszáma. Ekkor azt hittük, hogy teljes egészében le tudjuk fedni az igényeket, és senkit nem kell visszautasítanunk. A diákotthon azonban minden évben egyre népszerűbb és népszerűbb. Ebben az évben ismét 73 diákot kellett visszautasítanunk, mert akkora volt a túljelentkezés. Emiatt megint gondban vagyunk, és egy újabb bővítésen gondolkodunk. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, és Nyilas Mihállyal, a tartományi kormány alelnökével, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárral már beszéltünk erről a kérdésről – mondta Gyivánovity Róbert, hangsúlyozva, hogy a diákotthon lakóinak nyolcvan százaléka magyar nemzetiségű.

Legtöbb középiskolás Topolyáról, Kishegyesről, Magyarkanizsáról, Zomborból, Adáról és Óbecséről érkezik az otthonba, akiknek túlnyomó többsége tanulmányi eredményei szerint kerülhet be az intézménybe. A helyek tíz százaléka a szociálisan rászorulóknak van fenntartva.

Vasárnap 464 diák költözik be a diákotthonba (Fotó: Gergely Árpád)

Vasárnap 464 diák költözik be a diákotthonba (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató szerint az intézmény azért is lehet ilyen népszerű, mert viszonylag olcsóak a havi költségek. A szállás étkezéssel együtt havonta 5358 dinárba kerül, amely összeg évek óta nem változott. Ez a reális költségek egyharmadát teszi ki. A fennmaradó költségeket az állam téríti meg. Ezért az összegért kényelmes szobák, internet-hozzáférés, jól felszerelt súlyzóterem, fitneszterem, tévészoba várja az itt lakókat. Emellett harminc szabadidő-foglalkozás, úgymint a színjátszócsoport, ökológiai csoport, különböző sportfoglalkozások, garantálja a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltését.

A kedvező ár mellett az igazgató szerint a megbízhatóságnak is nagy szerepe van az intézmény népszerűségét illetően.

Gyivánovity Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

Gyivánovity Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

– A mi munkánk legfontosabb eleme a gyermekek biztonsága. Első pillanatra túl szigorúnak tűnik, hogy fél tízre minden diáknak be kell érnie az otthonba, de tudjuk, hogy este milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs lehetőségük szervezetten színházlátogatásokra és egyéb iskolai aktivitásokra elmenniük. Ezt úgy oldjuk meg, hogy egy felnőtt személlyel – tanárral, nevelővel – felvesszük a kapcsolatot, hogy vigyázzon a diákjainkra. Az intézmény területén beléptetési rendszer működik, ezzel tudjuk kísérni a diákok mozgását. A munkánkhoz úgy állunk hozzá, mint képzett szülők, és megpróbáljuk a diákok minden lépését követni, és segíteni őket a tanulásban. Ennek a megbízhatóságnak a híre terjed el a szülők között, és ezért is adják hozzánk szívesen gyermekeiket – mondta Gyivánovity Róbert.

A diákotthon jól felszerelt súlyzóteremmel rendelkezik (Fotó: Gergely Árpád)

A diákotthon jól felszerelt súlyzóteremmel rendelkezik (Fotó: Gergely Árpád)

A diákotthon jó kapcsolatot épített ki a középiskolákkal. A nevelők rendszeresen kísérik a diákotthon lakóinak tanulmányi eredményeit. Emellett jól felszerelt tanulószobák, informatikaterem és könyvtár áll a tanulni vágyók rendelkezésére.

A diákok modern informatikateremben tanulhatnak (Fotó: Gergely Árpád)

A diákok modern informatikateremben tanulhatnak (Fotó: Gergely Árpád)

– A statisztikák szerint az itt lakó diákok jobb iskolai eredményeket érnek el a városban lakó diákoknál. Itt meghatározott idő van a tanulásra, ami nem azt jelenti, hogy mindenkit kényszerítünk, hogy tanuljon, de ebben az időszakban a diákotthonban csönd van, és minden feltétel adott a zavartalan tanuláshoz. Mivel az iskolalátogatásoknak köszönhetően kísérni tudjuk lakóink iskolai eredményeit, nevelőink a gyengébb eredménnyel rendelkező tanulókat segíteni és serkenteni tudják a tanulásban – magyarázta Gyivánovity Róbert, és hozzátette, hogy a kimagasló tanulási eredményeket bizonyítja, hogy olyan neves közéleti személyiségek is az intézmény falai között tanultak, mint Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője vagy éppen Fremond Árpád parlamenti képviselő.

A nyári időszak a felújítások ideje az intézmény életében. Az igazgató elmondta, hogy a szobákat újrafestették, a bútorzat és a padló javításra került, az alagsorban pedig padlócsempét raktak le, és felújították a tornatermet is. Így vasárnap már megújult környezettel várják a diákok beköltözését.