2024. április 19., péntek

A hétvégén ünnepel Szabadka

Több napon keresztül sokszínű program vár fiatalokat és időseket egyaránt

Szabadka szeptember elsején ünnepli a város napját, és a hagyományoknak megfelelően az idén is több napig tartó programsorozat várja a helybelieket, illetve a szeptember első hétvégéjén a településre látogató vidékieket. A város napjának megünneplése szerdán a Szabadegyetem csarnokában megrendezésre kerülő, Prizreni ősz nevet viselő kiállítás megnyitójával kezdődik, és vasárnap kora délután, a második Szabadkai Félmaraton befutójával fejeződik be. A rendezvénysorozattal kapcsolatban kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül a szervezésben részt vevő intézmények képviselői ismertették a részleteket; jelen volt Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára, Branislav Joka, a Tržnica Rt. vezérigazgatója, Aleksandar Medaković, a Szabadkai Idegenforgalmi Szervezet megbízott igazgatója, Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosa, valamint Miloš Nikolić, a Szabadkai Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A városnapi rendezvények közül ki kell emelni városi képviselő-testület díszülését, amely szombaton 10 órakor kezdődik a városháza dísztermében. A díszülés keretein belül kiosztják a város díszpolgárainak járó plaketteket, illetve a Pro Urbe-díjakat. A díszülést megelőzően 9 órától a szabadkai Fúvószenekar lép fel, míg a városi lobogó ünnepélyes felvonására 9.30-kor kerül sor.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Külön beszélhetünk a zenei programokról, amelyekre pénteken és szombaton kerül sor. Augusztus 31-én a központban felállított nagyszínpadon 20.30-tól a Szabadkai Szimfonikus Zenekar és a Big Band Diszkó Szimfónia című hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. A program keretein belül a hetvenes és nyolcvanas évek legnépszerűbb diszkóslágerei hangzanak el, igazi csemegét kínálva ezzel a hallgatóknak. 22.30-kor Palya Bea és zenekara áll színpadra. Szeptember elsején 21 órai kezdettel Željko Vasić koncertjére kerül sor.

A programok másik csoportját képezik a kulturális rendezvények, amelyeket a város művelődési intézményei szerveznek. Itt említjük meg a Szabadegyetemen megtekinthető Prizreni ősz című kiállítást, amelynek során a prizreni Szent Arkangyal kolostorban keletkezett alkotásokat láthatják az érdeklődők; a kiállítás negyedikéig tekinthető meg. A Lifka Sándor Art moziban pénteken 17 órától a Vili, a veréb című magyar nyelvű animációs filmet, 19 órától a Splav meduza című jugoszláv filmet, míg 21 órától A Mester és Margarita című jugoszláv–olasz filmet tekinthetik meg. Emellett a Városi Múzeumban és a Vinko Perčić Galériában pénteken egész nap kiállításokkal várják a látogatókat. Szombaton a város központjában felállított kisszínpadon több, mint negyven produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők. Fellépnek a helybeli művelődési- és tanintézmények szakosztályai, csoportjai.

A városnapi programsorozat fontos részét képezi a sport is. Hétfőn kezdődtek a Nyári labdarúgótorna mérkőzései a Május elseje utcai sportközpontban. A döntőre szeptember 3-án kerül sor. A Harcosok sorakozója lakópark sportpályáján az Együtt Egyesület és a Zumba Kids szervezésében szerdán a legkisebbek számára rendeznek sportnapot. A 2. Szabadkai Félmaratonon vasárnap, szeptember 2-án ezúttal is 5 illetve 21 kilométeres távon rendeznek futamokat. A versenyzők a rajtcsomagjukat 7 és 10 óra között vehetik át. A futamok 10.30-kor kezdődnek, és a tervek szerint 14.30-ig minden versenyző célba ér. A félmaraton keretein belül kerül sor az Active Kids Future Run nevet viselő rendezvényre, ahol a legkisebbek a korosztályuknak megfelelő távon mérhetik össze gyorsaságukat.

A városközpont ad otthont a Szabadkai piacok éjszakája nevet viselő rendezvénynek, ahol gazdag gasztronómiai és kézművestermék-kínálat, valamint hangulatos zenei program várja a polgárokat augusztus utolsó két napján 17 órától.

A városnapi programsorozat megrendezésének költségeit az idegenforgalmi szervezet éves költségvetéséből biztosították. Aleksandar Medaković elmondása szerint ez megközelítőleg hárommillió dinárt jelent, aminek részét képezi Željko Vasić 850 000 dináros honoráriuma és Palya Bea és zenekara megközelítőleg 3000 eurós tiszteletdíja is.