2024. április 18., csütörtök

Száguldottak a francia kancák az ügetőn

Adán megtartották az idei Szerbia–Magyarország hajtótalálkozót, amely egyben az országos Le Trotteur Français körverseny zárása is volt

A Halász József Lovasklub tízfutamos ügetőversenyt és nemzetközi hajtótalálkozót rendezett vasárnap délután az adai lóversenypályán, ahol mintegy száz ló versengett a dicsőségért és a pénzdíjakért.

Tíz ügetőfutamot tartottak Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

Tíz ügetőfutamot tartottak Adán (Csincsik Zsolt felvétele)

A versenynap ügetői közül a legrangosabb volt a kétfutamos Szerbia–Magyarország hajtótalálkozó, amelyet egyben a francia tenyészkancák országos körversenyének zárásaként tartottak meg, illetve az adai lósport néhai kiválóságai előtt tisztelgő 7. Id. Bognár Nándor-emlékverseny és a 9. Joó József-emlékverseny.

A kétfutamos hajtótalálkozón összesen 15 kiváló hajtó, köztük 6 magyarországi és 9 szerbiai szállt síkra, akik nemes francia tenyészkancákkal versenyeztek. A magyar színeket Fazekas Imre, Horvát György, Kolozsi László, Hajnal Tibor, Fazekas Andrea és Molnár Károly képviselte, a szerb színekben pedig Tomislav Višnjić, Aleksandar Bogdanović, Miodrag Pantić, Vladimir Pribić, Angyal Andor, Petar Šarčević, Aleksandar Radovanović, Nenad Licina és Milan Prišić indult. Az első, Pornichet elnevezésű futamot Fazekas Imre nyerte meg az Uroš Kuzmanov tulajdonában lévő Datcha du Vivier kancával, amely 1:21,0 perc alatt futotta le a 2100 méteres távot. Petar Šarčević lett a második az Eugenien du Citrus tenyészállattal, a harmadik helyen végzett Aleksandar Radovanović Donával, a negyedik Kolozsi László lett Class d’Evel nevű kancával.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A második, Rambouillet elnevezésű futamban Aleksandar Bogdanović végzett az élen Cybele De Tedd nevű lovával, amely 1:20,03 perc alatt teljesítette a 2100 méteres pályát. A második helyezett Tomislav Višnjić lett a Bobine Photo nevű lóval, a harmadik helyen végzett Miodrag Pantić a Usselle du Loir névre hallgató kancával, a negyedik helyet pedig Molnár Károly szerezte meg az Anna Milau nevű lóval. A hajtótalálkozó visszavágójára novemberben kerül sor a budapesti Kincsem Parkban.

A két futam volt egyúttal a négy helyszínen – Požarevacon, Szenttamáson, Szabadkán és Adán – lebonyolított Le Trotteur Français körverseny zárása, amelyet az összesített pontszámok alapján a zombori Marko Jozić tulajdonában lévő és a belgrádi Tomislav Višnjić hajtó által irányított Bobine Photo nyert meg. A francia tenyészkancák országos körversenyének megnyerésével Bobine Photo kiérdemelte, hogy decemberben Franciaországban is versenyezhet. A hajtótalálkozó és körverseny résztvevőinek a díjat a házigazdák nevében Hanák László, a lovasklub elnöke és Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke adta át.

Az ügető másik jelentős futama volt még az Id. Bognár Nándor-emlékverseny, amelyet hetedik alkalommal rendeztek meg. A futamon tíz ló indult. A versenyt Branislav Mukić hajtó nyerte meg a tulajdonában lévő Donita Ferm nevű lóval, amely 1:24,1 perc alatt teljesítette az 1600 méteres távot. A győztesnek járó díjat id. Bognár Nándor családja adta át. A versenynap harmadik jelentős futama a Joó József-emlékverseny volt, amelyet kilencedik alkalommal tartottak meg, hat induló részvételével. A 2100 méteres futamot a Vituska Gyula tulajdonában lévő Rincope Jet nevű ló nyerte meg 1:18,8-as időeredménnyel Veréb Andor hajtó irányításával. A győztesnek a jutalmat a Joó család adta át.

Hanák László, a Halász József Lovasklub elnöke a versenynap végén elégedetten mondta el, hogy a csapadékos időjárás ellenére nagyon jól sikerült a verseny, amelyen szép számú közönség vett részt. Kiemelte, hogy a futamok színvonalasak voltak és jól sikerültek, valamint zökkenőmentesen lezajlottak. Megjegyezte, hogy nehezen tudták megszervezni az idei lóversenyt, amelynek megtartásához Ada község önkormányzatától és néhány privát szponzortól kaptak támogatást. Közölte, hogy a lóversenypálya elég rossz állapotban van, de jobban nem tudták rendbe hozni. Végezetül reményét fejezte ki, hogy ha lesz erejük hozzá, és a támogatók is mögéjük állnak, akkor várhatóan jövőre is megszervezik az ügetőversenyt.