2024. március 29., péntek

Salvinivel tér vissza a munkához Orbán

"A bevándorlás támogatása zsákutca"

A talákozó előtt Kovács Zoltán kormányszóvivő a köztévében arról beszélt, hogy a két politikus megosztja migráció kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait. Kovács szerint a magyar és az olasz fél között egyetértés van abban, hogy a jogosulatlanul érkezőket és itt tartózkodókat vissza kell küldeni, és Olaszországban például a migránsok több mint 90 százaléka illegális. A kormányszóvivő azt is mondta, hogy a bevándorlás támogatása zsákutca, az illegális migrációval szemben fel kell lépni.

Tajani a dublini rendszer reformját szeretné

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke azt reméli, hogy a találkozón Salvini meggyőzi a magyar miniszterelnököt a dublini rendszer reformjának szükségességéről.

Tajani szerint a Diciotti esete is bizonyította, hogy el kellene fogadni a tagállamoknak a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini megállapodás reformját. A politikus azt reméli, hogy a kelet-európai országok változtatnak álláspontjukon a hajóéhoz hasonló esetek elkerülésére. Tajani szerint aki nemet mond az áthelyezésre, az fizessen be többet az afrikai országokat támogató "Marshall-tervbe".

Megvonná az uniós forrásokat a magyaroktól a másik olasz kormánypárt

Szintén anyagi vonzatokban gondolkozik a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetője.

"Orbán Magyarországa szögesdrót-falakat emel és megtagadja az áthelyezéseket. Ami engem illett, aki nem csatlakozik az áthelyezésekhez, annak nincsen joga az európai forrásokhoz. Mi elfogadtuk a kvótákat" - mondta Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes a La Stampa napilapnak.

Az M5S parlamenti frakcióvezetői korábban közös nyilatkozatban határolódtak el a Salvini-Orbán találkozótól, hangsúlyozva, hogy politikai, nem pedig kormánytalálkozóról van szó.

Salvini Merkellel is találkozna

A belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak beszélt a találkozó előtt, mint mondta, "Orbán olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait. Ez a mi végső célunk". Tajani reményeivel ellentétben azt is kijelentette, hogy nem a menedékkérők áthelyezéséről vagy szétosztásáról akar egyeztetni. Salvini szerint a megbeszélés témája az kell, hogy legyen, hogyan lehetne biztonságosan azonosítani a bevándorlókat az észak-afrikai kikötőkben, hogy útra se keljenek Európába azok, akik nem jogosultak a menekültstátusra.

A belügyminiszter azt is mondta, hogy ha Angela Merkel keresné fel, a német kancellárral is találkozna.

Tüntetők is várják Orbánt

A baloldali Demokrata Párt politikusai kezdeményeztek demonstrációt Milánóba a találkozó idejére "Olaszország nem Salvini, Európa nem Orbán" jelszóval.