2024. április 19., péntek
EGY KIS DIVATTÖRTÉNET (3.)

Coco: Új alakot formáltam

A divattervezés sok embert tett naggyá, híressé. Persze nem mindenki az ő kreációjukat hordta, hordja.

A divat világát nagy nevek uralták s uralják: Coco Chanel, Dior, Givenchy… tanulmányokat írtak már róluk. Többnyire minden „nagy” ember ragaszkodott egy-egy divattervező személyéhez.

Coco Chanel eseménytelennek nem mondható életét többször megfilmesítették, így talán az ő neve a legismertebb a divattervezők közül a világon.

Coco 1913 nyarán egy francia fürdőhely partján fedezte fel, hogy a nők a tengerparton is fűzős ruhában, felcicomázott kalapokban sétálnak. Ennek hatására támadást indított a sportos megjelenésért. „Feltaláltam a pulóvert, és ezzel felszabadítottam a testet, elhagytam az övet… egy új alakot formáltam” – mondta. Az 1920-as években ő lett a modern nő szimbóluma. Az 1930-as években – egy párizsi operaházi előadáson háborogva, hogy a közönség nőtagjai általa szörnyűnek tartott színű (piros, zöld és acélkék) ruhában divatoztak – megalkotta a „kis fekete ruhát” (petite robe noir), ami napjainkban is életképes. Később, 1954-ben tervezte meg az egyszerű, mégis elegáns Chanel-kosztümöt, ami szintén örök darabbá vált. Chanel ügyfélköre nem a köznép soraiból került ki. Jackie Kennedy is például az ő kosztümjét viselte a dallasi merénylet idején. Bár az amerikai first lady főleg Oleg Cassinivel álmodtatta meg ruháit, nem is keveset, minden évben százat!

A 20. század elején született Christian Dior 1947-ben írt divattörténelmet, amikor piacra dobta az azóta is „New Look”-ként (új külső) számon tartott kollekcióját. Ruháit a karcsú alakot követő szabás, a nőiesség hangsúlyos kiemelése jellemezte. Az ő ruháit viselte többek között Eva Perón, Evita és – hogy férfit is említsünk – az apai ágon magyar származású, francia volt miniszterelnök, Nicolas Sarkozy is. Audrey Hepburn Givenchy mellett tette le a voksát. Leghíresebb filmjeinek ruháit is ő tervezte. A hölgyek némelyike nem ismert pénzügyi határt az öltözködésben. Evita legértékesebbnek tartott ruháját például – amit többtucatnyi egykarátos briliáns díszített – félmillió dollárra taksálták.

A divattörténelem néhány híresség menyasszonyi ruháját is feljegyezte. Wallis Simpson 1937-ben az esküvőjén hosszú, hidegfényű kreppruhát viselt. A 20. század egyik legromantikusabb kapcsolatának férfi tagja Edward walesi herceg, trónörökös volt. Apja halála után egy évig sem uralkodott a brit birodalomban, mivel a hölgy, akit feleségül kívánt venni, elvált volt. Edward király családja, hagyományai ezzel ellenkeztek, ezért lemondott trónjáról, s gyakorlatilag fényűző száműzetésben élte életét választott asszonyával.

A Magyar Nemzeti Múzeum „Geraldine – Magyarország fehér rózsája” című időszaki kiállítása Apponyi Geraldine-nak állított emléket, aki 1938-ban Zogu albán királlyal kötött házasságot. A menyasszonyi ruháját Chanel tervezte, az öltözetről Az Est című újság 1938. április 8-i száma így számolt be: „Chanel hófehér szaténból készítette a menyegzői ruhát, drágakövek, gyöngyök és ezüsthímzés díszíti a ruha felső részét, amely testhez simuló derékból és hosszú bő szoknyarészből áll…” A csinos, nyúlánk grófkisasszonyra valószínűleg nem volt nehéz ruhát tervezni. Akkor még nem tudta, hogy életét számkivetésben kell majd eltöltenie.

Evita 1945-ben kötött házasságot Perón tábornokkal, akit 1946-ban Argentína elnökévé választottak, a hölgy a polgári esküvőjén mintás ruhában jelent meg.

Jackie Kennedy elefántcsontszínű tafotaselyem ruhában ment férjhez a leendő amerikai elnökhöz 1953-ban. A takarékosnak nem mondható öltözékhez 50 méter anyagot használtak fel.

A divat megítélése soha nem volt egyértelmű, az, hogy kinek mi tetszik, szubjektív dolog. Az ütköző véleményekre egy példa: Jackie Kennedy öltözködésével Amerika-szerte követett divatot teremtett, a tudósítások mindig kiemelték csinosságát, eleganciáját. Coco Chanel azonban – akinek a ruháit alkalmanként szintén hordta az elnökné – úgy fogalmazott, hogy nincs a világon még egy olyan rosszul öltözött first lady. Lehet, hogy ez csak divattervezők harca volt?

(Folytatjuk)