2024. március 29., péntek

Klánvezetők és csillagocskák

Szerbia és Montenegró is listát állított, kik nem léphetik át a határt

Egyre bővül azoknak a szerbiai polgároknak a listája, akik nem léphetik át a szerb–montenegrói határt, ugyanakkor Szerbia is több montenegrói állampolgárt tett a nemkívánatosok listájára, így például az egymással háborús viszonyban levő klánok vezetőjét (például a surčini klán vezetőjének a fiát vagy a rakovicai klán vezetőjét). A két ország feketelistáján több mint 400 személy neve szerepel. A podgoricai Vjesti jelentései szerint ezen a listán énekesek, kick-boxolók és csillagocskák is szerepelnek. A Vjesti által nyilvánosságra hozott listán többek között ott van Marko Vukčević, a Delije szurkolócsoport vezéralakja, akit Marenak vagy Komandantnak neveznek, és korábban a lelátókon történt erőszakkal és szurkolók közötti összecsapással hoztak kapcsolatba. Ma viszont építővállalatot vezet.

Ugyanezen a listán van Ivan Bogdanov, Ica, vagyis Zver (Szörny), aki pedig a Crvena zvezda szurkolóinak volt a vezetője, és a 2010-ben Genovában a Szerbia–Olaszország labdarúgómeccsen véghezvitt vandál cselekedeteivel vált közismertté.

Szerbia az egymással rivalizáló montenegrói škaljari és kavači klán tagjait igyekszik távol tartani, illetve a velük kapcsolatban levő személyeket. Ezeket a neveket azonban nem hozzák nyilvánosságra, nehogy ezzel jelezzenek az érintetteknek.

A Blicnek a belügyminisztérium meg nem nevezett képviselője rámutatott, a külföldiekről szóló törvény alapján Szerbiának jogában áll megakadályozni, hogy valaki az ország területére lépjen, amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennforog annak a lehetősége, hogy az illető veszélyeztetheti a közbiztonságot.

A napilap rámutatott, hogy bár nem hozták nyilvánosságra, nem hivatalosan tudni lehet, hogy ezen a listán szerepel Jovan Vukotić, a škaljari klán vezetője és Slobodan Kašćelan is, a kavači klán vezetője. Ez utóbbi már 2016 óta, amikor túlélte az ellene elkövetett fegyveres támadást Újvidéken.

De nemcsak a „nehéz fiúk” bővítik a listát, rajta van két csillagocska is: Soraja Vučelić és Tamara Đurić. Soraja Vučelić akkor került a montenegrói rendőrség feketelistájára, amikor kapcsolatot állapítottak meg közte és Armin – Muša Osmanagić bari maffiafőnök meggyilkolása között.

Tamara Đurićot pedig a škaljari klán tagjával hozták kapcsolatba, azóta nem lépheti át a szerb–montenegrói határt. Đurić egyébként szemtanúja volt, hogyan gyilkolták meg áprilisban Luka Radulović belgrádi kokaindílert, akit a kábítószerpiac feletti hatalom miatt végeztek ki.