2024. április 24., szerda

Leszűkült a kör

A Bori bányamedence stratégiai partnerségi feltételeinek csak egy-egy kínai és orosz cég tett eleget

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter kedden közölte: a pályázati bizottság felnyitotta a feltételeknek eleget tevő két cég, a kínai Zi Yin és az orosz U gold ajánlatát tartalmazó borítékokat. Az ajánlatok értékelését követően szeptemberben írják alá a szerződést, és valószínű, hogy a kiválasztott stratégiai partner 2019 elején veszi át a Bor Bányászati és Kohászati Központ operatív irányítását.

A miniszter elmondta, hogy a bizottságnak három ajánlatba volt betekintése, és megállapította, hogy

a kanadai Diamond Fields nem tesz eleget a feltételeknek, bizonyos részleteiben nem kötelező jellegű, és nem kíséri banki garancia.

„A pályázati bizottság a legrövidebb időn belül értékeli a két elfogadható ajánlatot, és arra számítok, hogy január 1-jétől lesz stratégiai partnerünk” – mondta Antić.

Aleksandar Vučić államfő már vasárnap közzétette, hogy csupán két cég maradt versenyben. Úgy fogalmazott, hogy minél nagyobb lesz közöttük a versengés, Szerbia annál jobban jár. Egyik is, másik is erős, az oroszoknak nagy bányájuk van Cseljabinszkban, Kínában szintén kitűnő bányák működnek.

„Ha megoldjuk a bori bányamedence kérdését, akkor biztonságban vagyunk, van jövőnk. Növekszik a foglalkoztatás, lehetővé válik új utak építése a keleti országrész felé. Kelet-Szerbia számára Bor kulcsfontosságú” – mondta az RTS műsorában az elnök.

A 10 000 dolláros pályázati dokumentációt összesen 7 vállalat vásárolta meg: 3 orosz, valamint 1-1 kínai, török, macedón és hazai cég. Kormánykörökben korábban a kínaiakat emlegették legesélyesebbnek a stratégiai partnerségre, és a versenypályázaton való részvételt előre jelezte Li Manchang, Kína belgrádi nagykövete is. A pályázati kiírásban nem határozták meg az eladásra kerülő tulajdonrészt, ehelyett az állam amellett a partner mellett dönt, amelyik legkisebb részt kér a 350 millió dolláros kötelező befektetésért.

„Garanciát várunk arra vonatkozóan, hogy senkit sem bocsátanak el, hogy legalább 350 millió dolláros beruházást eszközölnek, és hogy a következő 3-4 évben a termelést a háromszorosára vagy a négyszeresére növelik. Ettől függően alakul majd az állam tulajdonrésze is” – nyilatkozta korábban Ana Brnabić kormányfő.

A július 18-án kiírt pályázatban egyébként kikötötték, hogy kizárólag olyan hazai és külföldi cégek jelentkezhetnek, amelyek legalább tíz éve színes- és nemesfémek kiaknázásával foglalkoznak, és amelyeknek tavaly legalább félmilliárd amerikai dollár bevételük volt.

A bori bányamedencében mintegy 5000 ember dolgozik. A bruttó hazai össztermékben a bányászat 0,9–1,00 százalékban vesz részt (csupán a bori bányamedence hozzájárulása 0,8 százalék), a cél pedig az, hogy az arányt 5 százalékra emeljék.