2024. április 19., péntek

Ismét szünetel a gyártás a Fiatban

Hétfő reggel újból megszakították a termelést a kragujeváci Fiat gépkocsigyárban (FCA), és a munkások szeptember 3-áig fizetett szabadságon lesznek. A háromhetes évi szabadságot követően csupán öt napot dolgoztak – tájékoztatták a Beta hírügynökséget a gyár Önálló Szakszervezetében.

„A termelést azért kellett megszakítani, hogy összehangolják az 500L gyártását a kereslettel. Köztudott, hogy június és augusztus között megcsappan a kereslet, márpedig az FCA nem raktárra, hanem eladásra termel” – nyilatkozta Zoran Marković szakszervezeti elnök, és megerősítette, hogy a munkatörvény értelmében a fizetett szabadság 65 százalékos bért jelent.
Az utóbbi években a szerbiai Fiat munkásait gyakran küldik hosszabb-rövidebb ideig tartó fizetett szabadságra. A szakszervezeti elnök szerint ez azt bizonyítja, hogy újabb modellre van szükség, nem elegendő az 500L három változata. A dolgozókat ennél is jobban aggasztja az, hogy lesz-e hosszabb távon is munkájuk, lesz-e újabb szerződés, szeptember 29-én ugyanis lejár a Fiattal kötött tízéves megállapodás