Nyolcvan egészségügyi intézmény, 8 bűnvádi feljelentés

A korrupcióellenes munkacsoport szerint a várólisták esetében nincs visszaélés, de a mulasztások azt sejtetik, hogy lehetne

mh

2018. augusztus 28., 20:47

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az egészségügyi minisztérium korrupcióellenes bizottsága tavaly szeptember óta mintegy 80 egészségügyi intézményben végzett titkos felmérést. Közbeszerzési eljárásokat vizsgáltak, átnézték a várólistát, a beavatkozások indokoltságát, a könyvelést, de megvizsgálták a rendelőben és a gyógyszertárakban folyó munkát is. A tapasztaltak alapján 8 bűnvádi feljelentést tettek egészségügyi intézmények korábbi és jelenlegi igazgatói ellen.

Illusztráció: 6yka.com

Vesna Dimitrijević, az egészségügyi minisztérium korrupcióellenes munkacsoportjának vezetője elmondta, számos szabálytalanságot vettek észre a dokumentációkban, jelentősen több páciens volt a várólistán, mint kellett volna. A pénzügyi dokumentumokban is voltak hiányosságok, még amellett is, hogy minden szükséges eszközt, felszerelést közbeszerzés útján szereztek be.

Dimitrijević, aki korábban a belügyminisztériumban dolgozott, elmondta, a munkacsoport feladata az volt, hogy megállapítsák a problémát, majd nekiláttak a dokumentumok beszerzésének, hogy a gyanújukat alá tudják támasztani.

– Az elmúlt egy évben egészségügyi intézmények korábbi és jelenlegi igazgatói ellen munkahelyi beosztásukkal való visszaélés és nem lelkiismeretes munkavégzés gyanújával 8 bűnvádi feljelentést tettünk, ezek közül ötöt a Felső Ügyészség különleges korrupcióellenes részlegének nyújtottunk be. Három bűnvádi feljelentést és további négy jelentést az Alapfokú Ügyészséghez juttattunk el – részletezte Dimitrijević.

Miután a titkos ellenőrzésre mindenekelőtt a polgárok bejelentése alapján került sor (amit ezek után is a 192-es számon lehet jelenteni a rendőrségnek, vagy a kabinet@zdravlje.gov.rs, illetve az antikorupcijskitim@zdravlje.gov.rs e-mail-címen), elmondta, az utóbbi időben csökkent a polgári bejelentések száma, de ami eljut hozzájuk, konkrét helyzetekre, konkrét személyekre vonatkozik. Elmondta, minden bejelentést ellenőriznek, mert azt szeretnék, ha a polgároknak visszatérne a bizalmuk az egészségügy iránt.

Dimitirijević elmondta, a várólisták esetében nem találtak korrupcióra utaló elemeket, de felhívta a figyelmet, hogy miután mulasztások előfordulnak, a páciens olyan benyomást szerezhet, hogy hamarabb sorra kerülhetett volna, ha valakinek ajándékot visz. Hangsúlyozta, az egészségügyi biztosításról szóló törvény alapján létezik egy tájékoztató, amit az orvosnak és a páciensnek is alá kell írnia, és amin pontosan fel van tüntetve, miért került a páciens az adott sebészeti beavatkozás kapcsán várólistára. Sajnos nem minden intézmény tudja, hogy létezik ilyen „szerződés” lehetősége a beteg és a sebészorvosa között, holott az ilyen tájékoztató jelentős mértékben csökkenti a manipuláció lehetőségét.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége