2024. március 29., péntek

Régiségek tárháza

Harminc év munkájából állt össze a Régi Mesterségek Háza kínálata

Az érdeklődők előtt már több mint húsz éve áll nyitva az a magángyűjtemény, amely többségében száz-kétszáz éves, de sokszor ennél is korábbról származó régiségeket mutat be. Az elmúlt hétvégén Zenta önkormányzata, valamint a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával Kötélfonó Napokat tartottak.

A teljes gyűjtemény megtekintése mellett a kötélfonás hagyományos módjának kipróbálására is lehetőséget kaptak a jelenlévők, ebben Pecze Árpád, a gyűjtemény tulajdonosa volt segítségükre. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a helyszínen egyszerű szegedi bálázót használtak, de hagyományosan kenderkócból készítették a kötelet.

Pecze Tamás, aki a tulajdonos fiaként és történelemtanárként látta el a tárlatvezetői feladatokat, elmondta, hogy tavaly Ismerkedés a régi mesterségekkel néven szerveztek nyílt napot, az idei Kötélfonó Napok ennek a folytatásaként is értelmezhető.

Pecze Árpád kötélfonást mutat be  (Gruik Zsuzsa felvétele)

Pecze Árpád kötélfonást mutat be (Gruik Zsuzsa felvétele)

A kiállított tárgyak bepillantást engednek elődeink életének számos területére: sok más mellett régi szenteltvíztartókat, gyerekjátékokat, pénzérméket, gyógyszereket, körtemuzsikát és kézzel hajtható mosógépet is találhatunk a gyűjteményben. Pecze Tamás elmondta, hogy húsz régi mesterség teljes tárháza, illetve több mint tízezer régi tárgy is helyet kap náluk.

– Édesapám több mint harminc év alatt, faluról falura járva vásárolta föl a régiségeket. Mindegyikhez tud valamilyen történetet, érdekességet kapcsolni. Számára ez a gyűjtemény több egyszerű hobbinál, hiszen az élete munkájáról van szó. Neki ez egyfajta szerelem. Én már ebbe a környezetbe születtem, az egész gyerekkorom a régiségekről szólt. Sokat segítettem édesapámnak az új szerzeményei helyrehozásában, például régi motorkerékpárokat olajoztam. Kedvelem a régiségeket, de édesapámmal ellentétben én inkább turisztikai szempontból tekintek rá.

A Régi Mesterségek Háza tavasztól őszig várja a látogatókat, akiktől azt kérik, érkezésüket egy nappal korábban jelentsék be a 814-261-es telefonszámon.