2024. április 23., kedd

Hely, ahol a föld és az ég összeér

Ez az a hely, ahol a föld és az ég összeér – hangzott el ma a Szabadka melletti Mária-kegyhelyen megtartott ünnepélyes szentmisén.

A szentkúti búcsúra több mint ezren érkeztek. Már évszázadok óta a szabadkaiak és az egész környék zarándokhelye a Szentkút, amelynek vizét gyógyhatásúnak tartják. A kút vize és a lankás völgy mindenképpen a lelki megtisztulást és feltöltődést jelenti.

Az ünnepi szentmisét Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrálta.

Az idei év szónoka Lehoczki Gábor állandó diakónus volt.

– Szükség van ilyen helyekre, kegyhelyekre, ahol sok-sok keresztény jön össze, és mint egy nagy közösség megerősítjük egymást abban, hogy sokan vagyunk, együtt haladunk Isten felé ezen az úton – mondta többek között a diakónus.

A család fontosságát hangsúlyozta az eseményen Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

Változó, zűrzavaros világunkban mindig kellenek az áhítat helyei, és a Mária-kegyhelyek a délvidéki magyarság számára nagyon fontosak, nyilatkozta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a Szabadka melletti és a doroszlói zarándokhely szívünkhöz közel áll, és nagyon kedves.

– Nemcsak azért jó itt, mert az ember egy pillanatra megáll, elgondolkodik, múltról, jövőről, hanem a lelkiségről, a közösségről, az együttélésről és a békéről elmélkedik, és próbál úgy élni egy-egy ilyen szentmise után, hogy méltó legyen Mária kegyelmére.

Szakály József szabadkai plébános a szentkúti búcsúról elmondta, a szertartáson való részvétel, a gyógyhatásúnak tartott vízben való megmosdás, az abból való ivás egyfajta rituális lelki fürdőzést, megmosakodást jelent.