2024. április 16., kedd
FORMULA–1

Vettelnek sikerült, ami tavaly nem

Alonso összevert McLarenja (Fotó: Beta/AP)

Alonso összevert McLarenja (Fotó: Beta/AP)

A Belga Nagydíjjal folytatódott a Formula–1 szezonja a nyári szünet után, amely szünet viszont idén a hírek szintjén egyáltalán nem jelentett pihenőt, hiszen számos nagy horderejű bejelentés történt: Daniel Ricciardo 2019-re a Renault-hoz igazolt Carlos Sainz helyére, aki átnyergel a McLarenhez, ahonnan pedig a csapat gyengélkedésébe belefáradt Fernando Alonso távozik majd, maga mögött hagyva az egész F1-et. De nemcsak versenyzők, hanem egy csapat sorsa is eldőlt: a Force India pénzügyi csődje körüli cirkusz a Magyar Nagydíj hétvégéjén bukott felszínre, a szünetben pedig a felek azon dolgoztak, hogy megmentsék a csapatot és annak 400 dolgozóját. Végül a belga hétvége kezdete előtti napokban ez sikerült is: a csapatot új tulajdonos vette át a jelenleg még a Williamsnél versenyző Lance Stroll apja, Lawrence Stroll által vezetett befektetőcsoport révén, neve pedig ideiglenesen Racing Point Force Indiára változott. Kívülről nézve nem látható különbség, az autók továbbra is rózsaszínek, a versenyzők és a csapattagok is változatlanok, ám az istállót övező zűrzavaros jogi helyzet miatt az FIA csak teljesen új nevezőként tudta őket elfogadni, így a Force India eddigi 59 pontja törlődött, és elölről kell kezdeniük a gyűjtögetést.

Megható módon mindezek után a hétvége legszebb sztoriját éppen a régi-új Force Indiák szolgáltatták, amikor az időmérő végére Spába megérkező viharban Esteban Ocon és Sergio Pérez kisajátították a második rajtsort, az istálló történetének egyik legjobb szombatját produkálva. Akárcsak a Hungaroringen, a nedves körülményekből ezúttal is Lewis Hamilton tudott hasznot húzni, legyőzve Sebastian Vettelt a pole-ért folyó csatában.

A már száraz pályán zajló verseny rajtja aztán a 2017-es történések fordítottját hozta. Tavaly ugyanilyen felállásból Vettel tudta, hogy az első körben, az Eau Rouge utáni egyenesben lesz a legjobb esélye átvenni a vezetést, Hamilton viszont akkor okos védekezéssel maga mögött tartotta a Ferrarit. Idén Vettel ugyanerre a húzásra készült a piros lámpák kialvása után, és ezúttal szélárnyékból kibújva sikerült akkora tempóelőnybe kerülnie a Mercedesszel szemben, hogy a leggyorsabb egyenes végén az élre kormányozza az autóját. Ez a mozzanat pedig el is döntötte a győzelem sorsát, a Ferrari 2009 óta először nyert Spában, a tehetetlen Hamilton pedig láthatóan tanácstalanul szállt ki autójából, miután befutott a második helyen. „Úgy ment el az egyenesben, mintha ott sem lettem volna” – mutatott rá a Ferrari motor egyre inkább kirajzolódó fölényére, ami a következő hétvégi monzai futamra sem kecsegtet sok jóval a csillagos márka versenyzői számára.

A Force Indiák, folytatva erős szereplésüket, az 5-6. helyen futottak be, csak a harmadik helyet megszerző Max Verstappen és a motorcsere miatt hátulról felzárkózó Valtteri Bottas ellen voltak tehetetlenek. Kimi Räikkönen versenyét egy defekt, Ricciardóét pedig a leszakadt hátsó szárny tette tönkre már a rajt után, míg a leghajmeresztőbb pillanat a három résztvevős rajtbaleset marad: a magát elfékező Nico Hülkenberg felöklelte Fernando Alonsót, akinek McLarenje átrepült Charles Leclerc Sauberjén, s a monacóit talán csak az idénre bevezetett fejvédő elem óvta meg a sérüléstől.

Izgalmas hírözön van a nyakunkon, hiszen a Force India felvásárlása egészen rendhagyó évközi pilótakeringőt indíthat el akár már az Olasz Nagydíjig hátralévő pár napban. Az nem kérdés, hogy Stroll hamarosan, talán már Monzára át fog ülni apja csapatának egyik autójába, ahonnan így Ocon szorul ki. Őt a McLarennél próbálná meg mielőtt elhelyezni menedzsere, Toto Wolff, ahonnan a gyengélkedő Stoffel Vandoorne-nak áll kifelé a rúdja – rá viszont szívesen lecsapna a Sauber! Emellett egyre valószínűbb, hogy Stroll helyére a Williamsnél Robert Kubica fog beülni, aki közel nyolc évvel súlyos balesete után térhet vissza a mezőnybe. Érdekes lesz figyelni, hogyan alakulnak ezek a helycserék.

A Belga Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:23:34,476, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +11,0 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +31,3, 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +1:03,6, 5. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1:11,0, 6. Esteban Ocon (francia, Force India) +1:19,5, 7. Romain Grosjean (francia, Haas) +1:25,9, 8. Kevin Magnussen (dán, Haas) +1:27,6, 9. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) +1:45,8, 10. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 231 pont, 2. Vettel 214, 3. Räikkönen 146, 4. Bottas 144, 5. Verstappen 120, 6. Ricciardo 118, 7. Hülkenberg 52, 8. Magnussen 49, 9. Alonso 44, 10. Pérez 40 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 375 pont, 2. Ferrari 360, 3. Red Bull 238, 4. Renault 82, 5. Haas 76, 6. McLaren 52, 7. Toro Rosso 30, 8. Sauber 19, 9. Force India 18, 10. Williams 4.